Zo zonde …

… want Mrs. T. heeft Brug naar de Hemel uit!

Op de achterflap:

Het is de dag van Halloween in het jaar 1327. Vier kinderen – een dievegge, een pestkop, een geniaal joch en een meisje dat dokter wil worden – knijpen ertussenuit na de mis in de kathedraal van Kingsbridge. In het bos zien ze hoe twee mannen worden vermoord.

Hun levens zullen voor altijd met elkaar verbonden blijven door de krachten van ambitie, liefde, hebzucht en wraak. En al die tijd leven ze in de lange schaduw van die onverklaarbare moordpartij waarvan zij op die ene dag in hun kindertijd getuige waren.

Nou vindt Mrs. T. het wel meevallen met dat ‘En al die tijd leven ze in de lange schaduw van die onverklaarbare moordpartij waarvan zij op die ene dag in hun kindertijd getuige waren’, want die moordpartij vormt niet echt een rode draad in het boek. Het boek beslaat de periode 1327 tot 1361 en neemt de lezer mee in de fascinerende wereld van de middeleeuwen.

Het boek doet je meeleven met de ervaringen van Caris, Merthin en Gwenda. Alle drie hebben ze het zwaar te verduren maar bovenal komt hun kracht naar voren. Caris is een eigenzinnige jonge vrouw en de keuzes die zij maakt brengen haar regelmatig in conflict met de kerk. Het is aangrijpend om te lezen hoe zij soms gedwongen wordt keuzes te maken die tegen haar gevoel ingaan. Merthin is een verstandige en eerlijke man en hij blijft -tegen beter weten in- op Caris wachten. Merthin heeft een geniaal talent en wil als bouwer aan de slag. De burgers in Kingsbridge vinden zijn werkwijzen regelmatig te onorthodox en dat levert Merthin de nodige frustraties op. Gwenda is de dochter van een arme dagloner/dief en heeft weinig geluk in het leven, temeer omdat ze, als horige, geen rechten en alleen maar plichten schijnt te hebben. Zij is echter erg gewiekst en bereid te vechten voor hen die haar lief zijn. Ralph is de broer van Merthin en een keiharde en agressieve man die het geweld niet schuwt en misbruik maakt van zijn positie.

Als je, zoals Mrs. T., van historische romans houdt dan is deze pil een fantastische kijk op lang vervlogen tijden. Ken Follet heeft een meesterwerk afgeleverd!!! Mrs. T. was trouwens zo onder de indruk van dit boek dat ze deel 1 inmiddels ook in haar boekenkast heeft liggen. (Ach, dat deel speelt een dikke 200 jaar eerder, dus een echt vervolg is Brug naar de hemel niet bepaald.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *