Toen ik je zag

Ik kan me nog goed herinneren hoe ik schrok toen ik hoorde dat Antonie Kamerling gestorven was. Antonie was, geloof ik, wel een beetje van ons allemaal en hij was in zijn GTST-tijd ontzettend populair. Antonie speelde onder andere in ‘De kleine blonde dood‘ en die film liet mij niet bepaald onberoerd. Een van de laatste (of zijn laatste?) rollen die hij speelde was het personage Nicolaï in ‘Levenslied‘ en toen was al wel bekend dat Antonie aan depressies leed. De rol van Nicolaï was daarom wellicht op zijn lijf geschreven. Enfin, Antonie had gewoon iets. En dat hij uiteindelijk zelfmoord pleegde schokte heel veel mensen.

Isa Hoes heeft over haar leven met Antonie nu een boek geschreven: Toen ik je zag.

Waar gaat dit boek over?

Het verhaal over leven met een echtgenoot die leed aan depressiviteit, maar bovenal een portret van twee mensen die zielsveel van elkaar hebben gehouden.

Isa Hoes en Antonie Kamerling ontmoeten elkaar voor het eerst tijdens de audities van Goede Tijden, Slechte Tijden. De soap wordt een groot succes en Antonie is als hartenbreker Peter Kelder al snel razend populair. Antonie en Isa worden verliefd en leiden samen een vrijgevochten leven, terwijl ze de ene rol na de andere spelen in televisieseries, speelfilms, toneelstukken en musicals.

De buitenwereld ziet een stralend stel voor de camera s, maar privé gaat Antonie gebukt onder een zware neerslachtigheid. Terwijl deze depressies zich steeds vaker voordoen, probeert Isa haar gezin bij elkaar te houden, tot Antonie op 6 oktober 2010 besluit zijn leven te beëindigen.

Goed, wat vind ik nou eigenlijk van dit boek? Dat vind ik wat lastig uitleggen. Het raakte me wel en het raakte me niet. Op de een of andere manier bereikte Hoes met haar woorden niet het gevoel dat ik verwacht had te zullen hebben bij het lezen van dit boek. Beter kan ik het niet uitleggen.

Ik vond het boek een vrij droge opsomming van gebeurtenissen en de diepe wanhoop die zij gevoeld móet hebben kon ik nergens echt ontdekken. En dan typ ik dit dus en dan denk ik: ‘Huh, Mrs. T., wat is er mis met jou??? Dat je dit geen mooi boek vond. Want zo’n boek hoor je toch mooi te vinden?’. Nee dus. Sorry. Ik vond het niet mooi. Het thema is indrukwekkend en vreselijk, maar de toon van het boek raakte dat wat mij betreft niet. Misschien ligt dat aan de schrijstijl van Isa, dat kan. Maar jammer is het wel. Tegelijkertijd is het misschien juist fijn dat het boek me niet echt raakte. Dat is toch ook een soort van zelfbescherming.
tijz

Wat denk jij? Heb jij het boek al gelezen? Wat vond je ervan? Mocht je het nog niet gelezen hebben, ga je dat nog doen? En zo ja, dan ben ik erg benieuwd naar jouw mening over het boek.

21 gedachten over “Toen ik je zag

  1. Ik ben het helemaal met je eens …. was ook super benieuwd en verwachte er echt heel veel van … meteen gekocht en begonnen. MMM …. vind het ook eens soort CV. Inderdaad een “opsomming” en ondanks dat het verhaal an sich me zeker raakt raakte de schrijfwijze me totaal niet. Nouja … meningen verschillen 🙂
    Als een boek me raakt lees ik het in een ruk uit … was hier zeker niet het geval voor mij.

  2. niet gelezen, ook niet van plan, maar wel grappig dat jij de eerste bent die ‘t zo ervaart. las al meer recensies van mensen die wel tot tranen toe geroerd waren.
    ik had niks met deze twee, keek geen gtst en naja, een boek over depressies en uiteindelijk zelfmoord, niet echt mijn idee van tof leesvoer.

  3. Ik ga het boek niet lezen. Ik vind het wel een trieste gebeurtenis maar dat geldt voor alle zelfmoorden. Deze week had mijn trein alweer vertraging na een zelfmoordactie op het spoor en dan denk ik: hoe ver moet je zijn om dit te gaan doen. Verschrikkelijk.

  4. Ik heb ‘m ook gelezen en was juist wel onder de indruk. Vond de liefde en de band tussen hun sterk overkomen en ook haar wanhoop… Ik had ‘m in één ruk uit.

  5. Dat is ook toevallig, ik heb het boek net gisteren gekocht… Ben er nog niet in begonnen, want ik hik er nog een beetje tegenaan. Begin september heeft een hele dierbare vriendin zo’n zelfde beslissing genomen. Ik heb haar strijd van dichtbij meegemaakt en ondanks al onze en absoluut ook haar inspanningen hebben we haar niet kunnen helpen. Het klinkt misschien gek maar het is nu goed zo, voor haar en haar gezin, en toch blijft het moeilijk…
    Waarom ik het boek heb gekocht? Misschien om het ook voor mijzelf te kunnen afsluiten, er nog een keer over na te denken, want nu stop ik het vaak weg door drukte en omdat ik er nog niet aan wil… Ben na het lezen van jouw stukje wel benieuwd hoe ik het boek zal ervaren…

    • Inmiddels dus het boek uit. Ook ik vind het vrij emotieloos geschreven. Isa is natuurlijk geen schrijfster en het is inderdaad meer een opsomming van alles wat ze heeft meegemaakt. Overigens wel heftig om nu te weten hoe haar leven, dat zo gelukkig leek, werkelijk in elkaar stak.
      Ik dacht, ik meld het even! Groetjes, Trees

  6. Ik heb hem nog niet gelezen maar ben het wel van plan en ben inderdaad benieuwd hoe het boek op me zal overkomen, is het puur een opsomming van haar kant of raakt het me inderdaad…

  7. Ik ben net begonnen in het boek en ik moet zeggen dat het inderdaad een opsomming is van feiten. Ik ga het wel uitlezen, want zo ben ik dan ook wel weer. Maar het is geen boek wat ik aan iedereen zal aanraden.

  8. Nee, ik heb het niet gelezen en ga het niet lezen. Het zal misschien een boek zijn waarin de weduwe voor zichzelf alles op een rijtje heeft gezet en het zou kunnen dat het daarom niet iedereen aanspreekt. Voor mij gaat het hier “gewoon” om een veel te jong mens dat ik alleen van naam kende en die een zware beslissing heeft genomen die voor zijn omgeving héél ingrijpend is geweest.

  9. Ik hou wel van levensverhalen, maar wanneer ik jouw stukje lees, ben ik bij voorbaat al niet enthousiast over dit boek. Ik vond de liefde tussen Antonie en Isa juist zo diep en intens overkomen. Al zo en zo was Antonie een intense man (ik was ook een beetje fan). Jammer dat je dat niet terug kunt lezen. Ik weet niet of ik het boek nog ga lezen. Misschien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *