Virus

Kan iemand mij alsjeblieft vertellen wat er de lol van is om virussen te maken? En niet alleen om die virussen te maken, nee duh natuurlijk, vervolgens ga je ze natuurlijk ook nog verspreiden via weet ik wat voor mailtje of website of weet ik veel hoe dat gaat. Wat wil het geval? In de afgelopen vier weken zijn wij op het werk al zes keer lamgelegd door een of ander stom virus waardoor zo goed als alle software op zwart gaat (alleen internet en outlook blijft het doen, de rest knalt eruit). Gevolg is dat het werk dat je die dag en de dag(en) ervoor (omdat de backup ook besmet was) gedaan had kwijt bent en dat er gewoon een heleboel mensen tig uur niet efficiënt aan het werk zijn. En je weet het, ambtenaren zijn natuurlijk rete-efficiënt, maar dat geheel terzijde.

En dat nu dus al zes keer in vier weken tijd. Wat dat wel niet kost! Collega’s lopen gefrustreerd rond, weer het laatste half uur niet gesaved, oh, als alles maar weer teruggezet kan worden, die adviesnota móet vandaag ingediend worden et cetera et cetera. De mensen van de helpdesk worden zo ongeveer gillend gek terwijl ze hard aan het werk zijn om de schade te herstellen en de beste backup terug te zetten.

Het is inmiddels al zover dat ik documenten waarvan ik het me echt niet kan permitteren die kwijt te raken, naar mezelf mail zodra ik ze af heb, omdat ik ze dan in ieder geval héb, mocht het document niet in de backup zitten. Maar laatst kwam ik er ook achter dat van een bestand dat mijn collega en ik vrij regelmatig updaten een backup van begin januari teruggezet was. Da’s niet tof niet, want dan moet je daar weer mee aan de slag om het up to date te maken. Om vervolgens dat bestand ook maar weer naar jezelf te mailen en zo blijven we bezig …

Maar echt, wat is nu de lol van dit soort dingen? In de pauze bedachten we laatst dat de bedrijven die antivirussoftware ontwikkelen en op de markt brengen waarschijnlijk zelf ook de virussen ontwikkelen en het weeweewee opslingeren want ze moeten natuurlijk wel blijven verkopen, maar ik mag toch hopen dat dat gewoon echt een te wilde gedachte was. In ieder geval is er door systeembeheer voor een behoorlijk bedrag aan nieuwe softwarebeveiliging gekocht, maar ja, die is nog niet binnen/geïnstalleerd.

Enfin: als iemand weet waarom mensen dit doen en wat de lol er aan is, laat het me even weten. Want ik kan die lol even moeilijk vinden.

19 gedachten over “Virus

  1. Misschien zijn die virusmakers wel in dienst van die antivirusfabrikanten. Die moeten tenslotte ook leven en wel van de angst dat er iets vreselijks gebeurt. Ik vermoed een enorm complot.

  2. Tsja, hier snap ik ook de lol niet van. En wat heb je er aan? Laten die mensen hun tijd eens nuttig besteden!
    Hopelijk wordt dit een week zonder virussen op ‘t werk!

  3. Ik heb wel eens gelezen dat veel virusbouwers het doen om de grote jongens in software land alert te houden maar ik ben er ook niet zo’n fan van..

  4. Bij jullie in de zaak lopen ze echt enorm achter, als er steeds virusproblemen zijn. Met Linux heb je nooit zulke problemen – Windows is vragen om problemen OF je moet je medewerkers goed informeren. Sterkte met de “besmetting”

  5. Hoe afhankelijk zijn we geworden…
    Wie zouden zoiets doen?
    Geen idee… misschien heeft HHH gelijk, maar ga die 4 Russen maar eens zoeken 😉
    Sterkte met de ellende op het werk, ik herinner mij ook dit soort dagen, heel frustrerend

  6. Bleh wat een ellende is dat. Al denk ik ook wat Korreltje zegt, de IT afdeling lijkt een beetje achter de lopen … Evengoed, je zit er maar wel mooi mee. Nou geniet dan maar van de zonnestralen, die echt hun best doen om af en toe tussen de regen door te komen!

  7. Hier inmiddels ondanks virusscanners en kritische blik naar rare mails ook een heftige en paar minder heftige virussen binnengehaald op privé en zakelijke pc…..gevolgen ondanks hulp van een goede computerexpert dat er toch schade achterblijft en je veel tijd en geld kwijt bent. Ja, dan blijkt dat je veel te afhankelijk van de pc bent maar is moeilijk anders in deze maatschappij. Maar idd: wat een lol om virussen te maken en bewust te verspreiden!

  8. Ik snap je frustratie en heb me ook al vaak afgevraagd wat de lol voor die virusmakers is. Onlangs kreeg ik steeds malware (of adware, of hoe het ook heet…) binnen met iedere klik die ik deed met mijn nieuwe muis. Echt nog nooit meegemaakt en het duurde een hele tijd voor ik er achter kwam wat de oorzaak was. Gelukkig was iemand van de Helpdesk van Ziggo zo slim.

  9. Naar is dat ja. Maar als ik jou zo hoor is de it afdeling van je werk ook wel een klein beetje aan een upgrade toe, qua kennis en software… zo erg mag dat niet zijn hoor!

  10. Ik zie er in ieder geval wel een béétje nut in, al is het maar “de mens aan het denken zetten”óf we de maatschappij wel zo afhankelijk van de computer moeten maken.
    Het is écht te belachelijk voor woorden dat er bijna niet meer kan zonder computer, geen afspraak bij een art maken bijv., het lijkt wel of de mensen zélf niet meer na kunnen denken en geen oplossingen meer kunnen bedenken. Papier en een pennetje bijv. Ik juich het heel stiekem altijd toe als er dingen grootscheeps mislopen dóór de computer.
    Het mag een leuke aanvullig zijn maar onszelf er zó afhankelijk van maken is best wel eng!

  11. Vreselijk. Vooral Windows is er de dupe van. Met Linux heb je nooit last.
    Het zou best kunnen dat de softwarebedrijven zich met zoiets bezig houden.
    Sterkte.

  12. Behalve dan dat ‘ze’ je gegevens willen hebben, zal ik er nooit de lol van inzien en ik hoop dat jullie deze week verschoond blijven van dit soort ellende. Wens je dan ook een mooie week toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *