Het museum van zonderlinge zaken

Al weer een hele tijd gelezen las ik ‘De duivenhoudsters‘ van Alice Hoffman een waar historisch meesterwerk. Toen ik dus elders een enthousiaste recensie las over ‘Het museum van zonderlinge zaken‘ was de keuze snel gemaakt. Dat boek wilde ik lezen. Waar gaat dit boek over?

Coralie treedt op als de Meermin in haar vaders Museum van Zonderlinge Zaken, een rariteitenshow, naast de Wolfman en het Vlindermeisje. Op een avond stuit ze op een aantrekkelijke jongeman die bij de Hudson in het maanlicht bomen aan het fotograferen is. De opvallende fotograaf is Eddie Cohen, een Russische immigrant die is weggelopen uit de Russisch orthodoxe gemeenschap in de Lower East Side, waar hij werkte als leerling-kleermaker. Terwijl Eddie in New York de verwoesting na een beruchte brand fotografeert, raakt hij verstrikt in het verdachte mysterie achter de verdwijning van een jonge vrouw.

Ik moet eerlijk zeggen dat ik wel even wat moeite had om in dit boek te komen. Maar toen het me dan ook in zijn greep had, wilde ik eigenlijk niets anders meer dan lezen, lezen, lezen. En tja, dan heb je het ook weer snel uit helaas. Zeer de moeite waard dus. Zowel Coralie als Eddie zijn boeiende personages maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Maureen en Beck.

Hoffman schept een prachtige, sprookjesachtige sfeer in het boek. Niet alleen de wisselingen van hoofdstukken vanuit Coralie en dan weer vanuit Eddie, maar ook de wisseling in ik- en hij-vorm. En tja, historische romans, je weet het wellicht, spreken mij zeer aan. Zoals Hoffman schrijft over de twee (1 en 2) grote branden van 1911 is erg aangrijpend. Je ziet het zo ongeveer voor je. Ook de vele verwijzingen naar de Nederlandse invloed op het ontstaan van New York vond ik bijzonder om te lezen. Net zoals ik het dan weer reuze interessant vind dat Hoffman echte mensen gebruikte in dit boek zoals Abraham Hochman en Monk Eastman.

20160207_001559

5 gedachten over “Het museum van zonderlinge zaken

  1. Ik vond dit een afschuwelijk boek….. alleen al de “liefde op het eerste zicht” die zo ongeloofwaardig overkwam. Ach ja meningen verschillen gelukkig! 🙂

  2. Ik vind het heerlijk om jouw recensies te lezen en het inspireert mij. De komende week heb ik weer wat meer tijd en hoop ik “de goede vader” geschreven door Noah Howley verder uit te kunnen lezen. Wel actueel met de komende presidentsverkiezingen in Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *