World Press Photo

Op 15 januari 1990 ging Mrs. T. het huis uit. Da’s dus al heel lang geleden. Mrs. T. was nog niet eens twintig. Sinds Mrs. T. uit huis is, verzamelt ze boeken.

In eerste instantie was Mrs. T. nog lid van de bibliotheek. Op een gegeven moment is Mrs. T. daar echter mee gestopt omdat ze gewoon nooit meer leuke boeken kon vinden. Boeken verzamelen is best een dure hobby, maar dat heeft Mrs. T. er graag voor over: Mrs. T. is namelijk een leesmonster.

Het aantal boeken dat Mrs. T. leest daalt helaas. Dat heeft een aantal oorzaken: druk met kindjes, Mr. T., huis. Sociaal leven enigszins op peil houden. Een soort van nieuwe verslaving (webloggen!). Een schriftelijke opleiding waar Mrs. T. net mee is gestart. En het zal wel net zoals bij u zijn: in één uur kan Mrs. T. nog steeds geen 90 minuten stoppen. Nu kunnen vrouwen vaak veel dingen tegelijk, maar dan nog is tijd een schaars goed en levert het lezen in dit geval helaas het eerste in.

In ieder geval: World Press Photo http://www.worldpressphoto.com/. Toen Mrs. T. dus het huis uitging kocht ze een paar maanden later haar eerste World Press Photo boek. In deze boeken worden alle winnende foto’s afgedrukt die fotografen van over de gehele wereld inzenden. Dit zijn vaak heel indrukwekkende foto’s, soms erg akelig of juist prachtig, grappig, confronterend, shockerend.

Sinds dat eerste boek heeft Mrs. T. elk jaar het boek gekocht. Ze heeft nu dus een rij van zestien World Press Photo boeken in de kast staan. Correctie: zeventien, vandaag gaf Mrs. T. zichzelf versie 2006* cadeau.

Voor Mrs. T. zijn het boeken die eigenlijk maar een paar keer doorgekeken worden. Natuurlijk na de aankoop en dan meestal alleen nog maar bij het uitmesten van de boekenkast. Voor Mrs. T. vormen deze boeken echter een weergave van haar leven als ‘volwassene’ en tonen ze veel van de dingen die in die volwassen periode in de wereld gebeurd zijn.

* Dat vindt Mrs. T. wel raar. Het boek heet 2006 en gaat over 2005.