De kunst van het opvoeden is niet het behoeden voor het vallen, maar het helpen bij het opstaan

Daar is Mrs. T. het mee eens. Zowel in emotioneel als verzorgend opzicht proberen Mr. T. en Mrs. T. heel goed voor de meisjes te zorgen. En Mrs. T. denkt dat Mr. T. en zij het goed doen.

Grote Zus is, Mrs. T. heeft het al vaker gemeld, een heerlijk kind. Een echt kind van haar leeftijd ook: bezig met dingen die zesjarigen belangrijk vinden, open, af en toe bang, af en toe haar grenzen verkennend, nooit brutaal, creatief, spontaan en open. Een deel zal in haar karakter zitten, een deel komt van ons, de school, andere kinderen/mensen waar ze mee omgaat.

Kleine Zus is een ander type. Ze is feller dan Grote Zus, veeleisender ook. Mrs. T. is benieuwd hoe zij zich zal ontwikkelen. Kleine Zus teigert de hele kamer door. Kleine Zus vindt alles interessant, Kleine Zus heeft kleine vingertjes …

Het “NEE” van Mrs. T. of Mr. T. klinkt regelmatig door de kamer. Kleine Zus probeert het nog een keer, en nog eens, en nog eens. En steeds dat nee. Het eerste resultaat is er. Kleine Zus zit niet meer aan de boeken van Grote Zus en van diverse andere dingen weet ze dat de verboden terrein zijn.

Mrs. T. vindt opvoeden tot op heden niet moeilijk. Echt niet. Mrs. T. vindt het niet moeilijk om consequent te zijn, Mrs. T. vindt het niet moeilijk als een dochter uit protest huilt, Mrs. T. vindt het  niet moeilijk om (waar anderen bij zijn) corrigerend op te treden. De meiden weten precies wat ze aan Mrs. T. hebben. Mrs. T. denkt dat het belangrijk is voor een kind om te weten waar het aan toe is. Kinderen hebben behoefte aan regels, een ouder die voor hen beslist is duidelijk.

Wat ook belangrijk is, is dat de meiden weten dat papa en mama op één lijn zitten. Mr. T. zal Mrs. T. nooit afvallen waar Grote Zus bij is -en vice versa-. Als we verschil van mening hebben, dan praten we dat ‘s avonds wel uit.

Ooit heeft Mrs. T. ergens gelezen dat de basis in de eerste vier jaar gelegd wordt. Volgens Mrs. T. is dat waar en plukken zowel jouw kind als jijzelf er daarna de vruchten van.

Mrs. T. zweert bij twee van de drie R-en. Rust en Regelmaat. Reinheid is wat lastiger. We hebben immers ook twee poezen in huis en te steriel is volgens Mrs. T. ook niet goed.

En jij, ben je het met Mrs. T. eens of vind je deze manier van opvoeden totaal niet meer van deze tijd? Alle reacties/inzichten zijn van harte welkom!