De geneesheer van Zaragoza

Mrs. T. heeft met spijt in het hart gisterenavond haar boek uitgelezen. Het was een van die boeken die je een heel leven bij zal blijven. Waar je nog regelmatig aan terug zult denken en zo’n boek dat je over een aantal jaar opnieuw zult lezen.

Het boek heet ‘De geneesheer van Zaragoza’ en is geschreven door Noah Gordon.

Op de achterflap: In 1492 is Spanje een land in de wurggreep van de meedogenloze inquisitie. De Joodse Yonah uit Toledo ziet zijn vader en broer sterven in die verschrikkelijk tijd met haar ontelbare slachtoffers. Maar Yonah weigert zich uit zijn land te laten verdrijven. Zo begint hij een opmerkelijke reis door Spanje om de handlangers van de inquisitie te ontlopen. Een reis die hem uiteindelijk leidt naar zijn eigenlijke roeping: helen en genezen.

De tekst doet heel erge dingen vermoeden, er gebeuren ook heel erge dingen in het boek, maar het boek is veel en veel meer. De tocht van Yonah, zijn aard en karakter, zijn belevenissen, zijn rotsvaste geloof. Mrs. T. heeft er maar een woord voor: indrukwekkend.

Als je van een goed boek houdt, van historische vertellingen, dan kan deze boekenwurm maar één ding zeggen: LEES HET!

Het is een prachtig boek. Je zult er geen absoluut spijt van hebben.