Roken

Vroeger rookte Mrs. T.. Mrs. T. is rond haar 15de begonnen met sigaretjes roken, stiekem, als ze haar hond uit ging laten. Want tja, stoer willen we zijn nietwaar?

Wat volgde was een periode van roken, stoppen, weer roken, stoppen, weer roken, stoppen, weer roken, stoppen, weer roken. Sinds een aantal jaren is Mrs. T. nu weer rookloos. En nog, niet roken blijft soms verschrikkelijk moeilijk.

Mr. T. rookte vroeger. Mr. T. is ook ‘gestopt’.  Mr. T. zou geen sigaretten meer kopen, want dan lagen ze voor het grijpen en was het hek van de dam. Af en toe rookte Mr. T. op een feest. Zeer tot ongenoegen van Mrs. T. moet ze bekennen. Want stoppen is stoppen.

En nu? Nu heeft Mr. T. een pakje sigaretten gekocht. Waarom? Hij weet het eigenlijk niet. Mrs. T. baalt, Mrs. T. vindt Mr. T. een slappe gast. We spraken af dat Mr. T. zijn pakje in de keukenla zou leggen. Als het er ‘s ochtends nog lag, dan zou Mrs. T. het weggooien. Helaas was het pakje weg …

‘s Avonds komt Mr. T. thuis. Mrs. T. is eigenlijk nog steeds wat gepikeerd. Stoppen moet hij. Hij moet goed voor zichzelf zorgen en ook voor ons. Mr. T. zegt dat hij na dit pakje geen nieuw pakje meer zal kopen. Ja, ja … eerst zien dan geloven (of niet natuurlijk).

Het roken staat (een beetje) tussen ons in. Het is echt niet zo dat Mrs. T. een fanatieke anti-rookster is. In huis mag door visite best een sigaretje gerookt worden. En verder rookt iedereen maar een heel eind weg, daar heeft Mrs. T. geen problemen mee*. Mrs. T. vindt het gewoon zo jammer dat Mr. T. het niet vol wil/kan houden. En natuurlijk is Mr. T. eigen baas en als Mr. T. wil, dan moet hij gewoon roken. Maar dan niet thuis (in huis) en bij voorkeur ook nooit waar de meiden bij zijn.

Wat vindt jij? Reageert Mrs. T. overdreven?

En: rook jij, ooit gerookt, nooit gerookt en als je rookt, wat rook je dan?

* Waar Mrs. T. wel problemen mee heeft? Met die peuken die onze rokende medemens overal neergooit. Dat vind ze verschrikkelijk verschrikkelijk. En waar Mrs. T. ook (heel veel) moeite mee heeft? Met ouders die hun kinderen naar school brengen. Aan de ene hand een kind, in de andere een sigaret. Of met ouders die met een kindje voorop de fiets al rokend door de straat fietsen. En, en, en …. Uch, Mrs. T. heeft gesproken.