Boze en fijne geheimen

Hoe bescherm je een klein meisje tegen de grote boze buitenwereld?

Dat is een kwestie waar Mrs. T. zich regelmatig mee bezig houdt. Natuurlijk wil je dat jouw kinderen opgroeien in een mooie en blije wereld en dat lukt op zich heel goed. Grote Zus is een gelukkig kind en zij danst door het leven. Mr. T. en Mrs. T. willen dat natuurlijk zo houden. Mrs. T. realiseert zich ook dat het welhaast ondoenlijk is om je kinderen overal tegen te beschermen. En in feite moet een ouder dat ook niet willen. Grote Zus zal zich nog regelmatig stoten (zoals we dat hier noemen), maar dat zullen stootjes zijn die ze zelf ‘veroorzaakt’.

Er kunnen ook stoten zijn die door anderen veroorzaakt worden. Dat is Mrs. T.’s worst nightmare. Op welke leeftijd ga je je kinderen voorbereiden op stoute (grote?) mensen. Natuurlijk wil je ze zo lang mogelijk onbevangen laten, maar aan de andere kant dien je ervoor te zorgen dat kinderen weten wat wel en wat geen acceptabel gedrag is van anderen.

Mrs. T. heeft Grote Zus het principe van boze en fijne geheimen vertelt. Fijne geheimen, dat zijn gewoon fijne geheimen, geheimen waar Grote Zus zich blij bij voelt, geheimen die mama eigenlijk heel graag wil weten hoor, maar die Grote Zus echt niet aan mama hoeft te vertellen. Geheimpjes dus die voor Grote Zus alleen zijn.

Boze geheimen daarentegen, dat zijn geheimen waar Grote Zus heel erg bang van wordt of geheimen waarbij zij zich niet fijn en veilig voelt. Boze geheimen zijn geheimen waarvan een ander tegen Grote Zus gezegd heeft dat ze het niet door mag vertellen want anders dan gebeurt er … (vul zelf maar een tot de verbeelding sprekend akelig iets in). Boze geheimen, die moet Grote Zus gewoon meteen tegen papa of mama vertellen. Ook als dat eigenlijk niet mag van die andere meneer of mevrouw. Boze geheimen, die zijn er om te delen met papa en mama.

Dat je niet mee mag gaan met vreemde mensen is Grote Zus ook al lang bekend. Ook niet als die lieve mevrouw zegt dat ze babypoesjes thuis heeft die ze mag komen aaien. En snoepjes aannemen van vreemden, ook daarvan is duidelijk dat dat niet mag.

We besteden er niet te veel aandacht aan hier in huis, want we willen proberen Grote Zus zo lang mogelijk onbevangen te laten zijn. Maar af en toe zetten we de puntjes nog een keer op de i. Mrs. T. wou dat het niet nodig was, Mrs. T. hoopt dat ze voldoende doet om Grote Zus voor te bereiden op de grote boze wereld.

En jij? Hoe zou jij dit aanpakken of hoe heb je zoiets aangepakt??? Jouw mening is zeer welkom.