Op de helft

Mr. T. is een tijdje geleden veertig geworden. Toen kreeg hij van Mrs. T. een boekje met de titel ‘Op de helft’, bespiegelingen van (bijna) veertigers.

Op de achterkant van het boek staat het volgende: het leven begint bij veertig. Maar intussen raast de tijd voort, lijkt de onbevangenheid te verdwijnen en moeten er – voor het te laat is – belangrijke beslissingen genomen worden over de toekomst. Rond het veertigste levensjaar komen ze onherroepelijk op: vragen en twijfels over ambities en oude idealen, werk, vriendschappen en de zorg om ouders. Wel of niet een carrièremove? Op de valreep toch nog kinderen? Wordt alles relatief omdat vader of moeder overlijdt? Heb je zelf nog tijd van leven?

In dit boekje staan openhartige gesprekken die Cornald Maas met verschillende BN-ers heeft. Geïnterviewd worden onder andere: Theo Maassen (ok, ok, daarom kocht Mrs. T. het boekje vooral), Laetitia Griffith, Willem van de Sande Bakhuyzen, Paul Haarhuis, Erik van Muiswinkel, Lousewies van der Laan en Inge Diepman.

Het is een leuk boekje met af en toe prachtige lapjes tekst. De verhaaltjes zijn kort en dus vrij snel gelezen. Een stukje uit het interview met Eddy Terstall laat Mrs. T. niet echt los en daarom plaatst ze het hier. En dan natuurlijk met de vraag: wat vind jij van hetgeen Eddy hier uitspreekt?

‘Ik vind haat op zichzelf niet verkeerd. Alleen moet je je wel heel goed realiseren waartegen je haat zich richt. Tegen de Mohammed B.’s bijvoorbeeld, en de lijpe hopmannen die hun geesten vergiftigen. Het is idioot om de gemiddelde moslim aan te spreken op wat er gebeurt. Ik weiger zelf ook te worden aangesproken op de politionele acties in Indonesië of het gedrag van Shell in Nigeria. Historie kan nooit een criterium zijn – alleen billikheid is dat, en burgerschap. Zo is het op zijn zachtst gezegd raar dat, op basis van louter historische argumenten, alle religieuze feestdagen christelijk zijn, en dat het suikerfeest geen vrije dag is, ook niet in Amsterdam, waar inmiddels veel meer moslims dan christenen wonen’.