Girl with a pearl earring

Met grote ogen kijkt het meisje je aan. Het meisje met de parel. Wie was zij? Hoe leefde zij? Waarom schilderde Jan Vermeer haar? Vragen die Tracy Chevalier probeerde in te vullen door een roman te schrijven over dit onbekende meisje. Mrs. T. is geïnteresseerd in geschiedenis. Mrs. T. leest graag historische romans en is geboeid door het verleden.

Onlangs zag Mrs. T. de film die gebaseerd is op de roman van Chevalier. Een heerlijke film, een film om in weg te duiken, te dromen over het leven van lang geleden.

Het boek/de film gaat over Griet, een jong meisje dat als dienstmeisje bij Vermeer komt te werken. Ze komt terecht in een kil huishouden. Vermeers vrouw is een labiele vrouw en haar moeder bestiert het huishouden met strakke hand. Tegenover deze twee vrouwen staat Vermeer een romantische ziel, die leeft voor zijn schilderkunst. Om de kost te verdienen wordt hij beperkt in zijn artistieke vrijheid. Vermeer ziet in Griet een aantrekkelijke vrouw, maar ook een zielsverwant, die zijn gevoel voor schoonheid deelt. Uiteindelijk zal Vermeer stiekem een portret van Griet schilderen. Een prachtig schilderij dat iedereen wel zal kennen.

Berust het boek van Chevalier op waarheid? Wie zal het zeggen?

Mrs. T. vond de film prachtig in al zijn eenvoud. Subtiliteiten wisselen elkaar af en de film toont tevens de ruwheid van de tijd waarin de film zich afspeelt.

Heb jij wellicht deze film gezien? Wat vond je ervan? Of ken je misschien een andere film in dit genre die je Mrs. T. van harte aan zou willen raden?