De maatschappij dat ben jij!

Mrs. T. is er niet dol op: vuurwerk. Van elke harde knal schrikt ze. Siervuurwerk dat gaat dan nog wel, maar die knaldingen, bah.

Begrijpen doet ze het ook niet echt. Waarom mensen vuurwerk afsteken. Maar dat komt waarschijnlijk vooral omdat ze er niet mee opgegroeid is. Mrs. T.’s ouders hebben in hun hele leven nog geen dubbeltje aan vuurwerk uitgegeven en op één oud-en-nieuw feest na waren die allemaal vuurwerkloos.

Natuurlijk zijn er heel veel mensen die vuurwerk prachtig vinden en er met veel plezier geld aan uitgeven. Mrs. T. kan daar natuurlijk ook prima mee leven. Maar met onderstaande dingen die vaak gevolg zijn van datzelfde vuurwerk, daar heeft Mrs. T. toch echt veel moeite mee.

Wat is er nu zo leuk aan om op 31 december de hele dag rotjes af te steken? Maar goed, daar is Mrs. T. dan ook een meisje voor (toch?). Het zijn veelal jonge jongens die hier de hele dag op straat rondlopen en de boel op stelten zetten. Raar hoor, want de andere 364 dagen van het jaar zie je ze niet. En als ze het nu alleen bij het afsteken van rotjes zouden houden, dan zou Mrs. T. dat nog wel kunnen begrijpen. Maar Mrs. T. constateert in haar eigen kleine dorp moedwillig vernielde zaken: opgeblazen brievenbussen, een totaal vernielde coniferenheg, opgeblazen hondenpoepvuilnisbak (is dit een echt woord?), een vernielde kledingcontainer van Humanitas en ongetwijfeld zal er nog meer schade zijn. Onbegrijpelijk voor Mrs. T..

Op een weblog las Mrs. T. een verslag over het ‘vreugdevuur’ dat aangestoken werd. Er werd van alles ingegooid: televisies, kasten, oude verfcontainers, computers, kortom de hele kelder leeg. Iemand gooide nog vuurwerk erin en dat was best spannend voor de kleintjes. Voorbeeldfunctie? Onbegrijpelijk voor Mrs. T..

Waar Mrs. T. ook niet zo goed tegen kan is de enorme puinhoop die de dagen na de feestvreugde nog steeds op straat ligt. Wat is dat toch voor rare houding? Dat men dat niet even zelf bij elkaar veegt en in de container gooit. Men vindt het blijkbaar volkomen normaal om die vieze troep maar te laten liggen en begint te klagen als de gemeente het niet snel genoeg opruimt. Onbegrijpelijk voor Mrs. T..

Dus, laat maar eens weten. Wat vind je zelf van vuurwerk, steek je zelf ook af? Behoren jouw kinderen wellicht tot die groep jongeren die al rotjes afstekend de straten afschuimen en ga jij er dan van uit dat ze zich gedragen of knijp je een oogje toe? Of, maakt Mrs. T. zich weer ‘ns druk om niets?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *