Helaas pindakaas

Het is van de baan (prachtige woordspeling trouwens). De eventueel nieuwe baan voor Mrs. T.. Met de huidige m.a. wordt een terugkeergarantie afgesproken en men heeft besloten om voor die tussenperiode een uitzendkracht in te zetten.

Pas tegen de tijd dat er meer duidelijkheid is of de m.a. op haar nieuwe stek functioneert en dus mag blijven wordt een definitieve invulling geregeld voor de plek die zij achterlaat. Hier valt niet aan te tornen en misschien is dat ook maar goed.

Mrs. T. heeft de m.a. dringend verzocht om een niet al te goede uitzendkracht uit te kiezen . De m.a. heeft overigens duidelijk aan Mrs. T. laten weten dat zij op nummer 1 staat bij de manager wat haar opvolging betreft en dat er intern wel het een en ander geregeld zou kunnen worden zodat een procedure hoogstwaarschijnlijk niet nodig zou zijn. Dat idee had Mrs. T. ook wel, maar het is altijd goed om even te horen nietwaar?

Al met al best balen hoor want Mrs. T. had zich er toch wel erg op verheugd. Maar het is eigenlijk ook wel plezierig om op haar huidige werkplek nog meer structuur en orde aan te brengen. Dat maakt eventueel weggaan ook gemakkelijker voor Mrs. T.. En wie weet, mogelijk kan Mrs. T. in juni/juli alsnog de overstap maken.

Ben jij wat je werkzame leven betreft ooit (erg) teleurgesteld?