Handboek voor de moderne vrouw

Mrs. T. zag vorige week op tv een voorstukje van het programma ‘De avond van het Handboek voor de Moderne Vrouw’. Beelden van het polygoon journaal toonden een vrouw die zelfverdedigingstechnieken toepaste. Mrs. T. is dol op dat soort oude beelden en besloot het programma afgelopen zondag te kijken.

Het was aangenaam amusement vond Mrs. T.. Er waren vijf vrouwenteams die allerlei vragen dienden te beantwoorden (variërend van ‘waar zit de koppakking in de auto’ via ‘hoeveel vrouwelijke managers op HBO-niveau zijn er in Nederland’ tot ‘welke aardappel is een bintje’. Aangenaam amusement, Mrs. T. kan niet anders zeggen. Heb jij de uitzending gezien? Wat vond je ervan? Heb je hem gemist en wil je een stukje kijken? klikkerdeklik!

Een drietal fragmenten uit Femina deel 3, Handboek voor de moderne vrouw en haar gezin (1962) wil Mrs. T. haar lezers niet onthouden (gelezen in haar televisiegids overigens).

Het huishoudboekje: het huishoudgeld is iets wat gauw aanleiding kan geven tot gekibbel in huis. Het is meestal de vrouw die het beheert en vaak vindt de man dat er teveel geld in het huishouden wordt gebruikt. Dit verschil van mening is het gemakkelijkst uit te praten aan de hand van het huishoudboekje. Wanneer u een huishoudboekje bijhoudt, dat duidelijk laat zien waarvoor het geld wordt gebruikt, dan kan de moeilijkheid zakelijk worden besproken.

Het orgasme: dit woord wordt gebruikt voor de seksuele bevrediging, waarbij het individu de grootste seksuele extase bereikt. Het is haast onmogelijk een volledige beschrijving te geven, maar wie het eenmaal heeft beleefd, hetzij door streling, onanie of coïtus, vergeet het nooit en zal naar herhaling streven. (Mrs. T. bekent dat ze niet wist wat onanie is, inmiddels is deze lacune in haar algemene kennis opgevuld.)

Schema voor de huishouding: 18.00-18.30 uur: thuiskomst vader en gezellig samenzijn. 18:30-19:15 uur: maaltijd. 19:15-19:30: afwassen. 19:30-20.00 uur: vader brengt de kinderen vast naar bed, terwijl moeder de avondthee of -koffie klaarmaakt; op die manier onderhoudt de vader een goed contact met de kinderen, die immers aan hun beider zorgen zijn toevertrouwd en de moeder heeft dan een ogenblikje rust voor bijvoorbeeld haar huishoudboekje.

In de handboeken stond omschreven waaraan het ideale vrouwenleven onder andere zou moeten voldoen: een rustige familiaire sfeer, een ordentelijk en haalbaar tijdschema voor de huishouding, de mogelijkheden voor financiële afspraken tusen beide partners, het grootbrengen van de kinderen, etcetera, etcetera.

Mrs. T. denkt eerlijk gezegd dat er nog best een heleboel nuttige tips uit de toenmalige handboeken te halen valt voor de huishoudens van nu.