Meegeven

Al weer een tijdje geleden kaatste ikke gewoon de bal terug. Mrs. T. vroeg haar namelijk eerder wat zij haar kinderen mee wilde geven voor later. Eigenlijk heeft Mrs. T. zich niet gerealiseerd dat dat nog best een heel moeilijke vraag is. Mrs. T. dubt er namelijk al een hele tijd over.

Wat wil je je kinderen meegeven? Je wilt ze alles meegeven, toch? Alle mogelijkheden en bagage zodat zij later als gelukkige en evenwichtige mensen hun leven zullen leiden. Mrs. T. realiseert zich donders goed dat dat waarschijnlijk niet zal lukken. Je kunt je kinderen natuurlijk niet overal tegen beschermen, dat zou ook niet goed zijn natuurlijk.

Er zijn wel een aantal dingen die Mrs. T. en Mr. T. (gelukkig zitten wij erg op één lijn wat dat betreft) heel belangrijk vinden, hopelijk kunnen wij een basis leggen waarin deze zaken ruimschoots vertegenwoordigd zijn:

  1. zelfvertrouwen / trots op zichzelf
  2. eerlijkheid
  3. respect voor de wereld om zich heen
  4. betrokkenheid bij anderen
  5. tevreden zijn met doodgewone dingen
  6. bereid zijn ergens voor te knokken

Is scholing belangrijk? Uiteraard. Maar niet koste wat kost. Belangrijker vindt Mrs. T. dat de meiden een richting kiezen die zij echt willen. In het verlengde daarvan, is een carrière belangrijk? Ook niet echt vindt Mrs. T.. Natuurlijk zou het tof zijn als de meiden later een goede (wat is dan een goede?) baan zouden vinden, maar plezier in het werk en betrokkenheid daarbij is het allerbelangrijkste.

Is aanzien belangrijk? Nee, Mrs. T. vindt van niet. Is populariteit belangrijk? Nee, ook niet, al is het natuurlijk mooi meegenomen. Daar heb je dat zelfvertrouwen weer, als je daarover beschikt, dan is het niet belangrijk om populair te zijn. Denkt Mrs. T., maar of het klopt?

Mrs. T. hoopt dat haar kinderen later tevreden en gelukkig zullen zijn. Maar vooral dat tevreden zijn, dat is toch wel een van de belangrijkste dingen denkt Mrs. T.. Natuurlijk is het goed om dromen te hebben, om ambities na te streven, maar in de basis is het belangrijk tevreden te zijn met wat je hebt.

Eerlijk gezegd denkt Mrs. T. dat iedere ouder zijn of haar kinderen gewoon alle goeds mee wil geven. Dat goeds vullen we allemaal op een andere maar waarschijnlijk toch ook op ongeveer dezelfde manier in. Wat houdt voor jou dat ‘goeds’ in of wat vind jij heel belangrijk om (jouw) kinderen mee te geven?