Beperkt houdbaar

‘Wordt plastische chirurgie net zo normaal als je benen scheren?’ Dat is een vraag die Sunny Bergman stelt in de documentaire Beperkt houdbaar. En wat vind je van deze: ‘soms, als ik lepeltje-lepeltje lig met mijn man houd ik mijn buik in’.

Wat zegt die eerste vraag over hoe vrouwen met hun lijf bezig zijn? En wat zegt de tweede over de onzekerheid van die bepaalde vrouw? Hoe komt zij zo onzeker? Zit dat al in haar, of is zij door alle invloeden van buitenaf zo geworden?

Beperkt houdbaar schenkt aandacht aan de invloed die het schoonheidsideaal heeft op vrouwen: jong en oud. Willen voldoen aan idealen legt een hoge druk op vrouwen als ze daar ontvankelijk voor zijn. En ook vrouwen die sterk in hun schoenen staan zullen op de een of andere manier bepaalde idealen nastreven (al is het dan zoiets simpels als het scheren van ongewenste lichaamsbeharing).

Een vrouw vertelt: Ik heb een borstvergroting gehad, buikcorrectie, liposuctie en een Braziliaanse bilversteviging* en ik heb een laser vagina-verjonging gehad en een labioplastiek**. Naar Mrs. T.’s inschatting is de betreffende vrouw begin 20.

Sunny filmt het moment dat ze bij een Amerikaanse plastisch chirurg (met een maandsalaris van 350.000 dollar) staat om ‘gekeurd’ te worden. Er blijkt niets goed aan haar te zijn. Ze is te dik, heeft te veel vet, geen taille, te grote schaamlippen en op haar schaamheuvel zit ook – u raadt het wellicht – teveel vet. Sunny heeft het volledige pakket nodig: laser-vaginaverjonging voor een grotere seksuele bevrediging (8.000 dollar). Liposculptuur van de schaamheuvel en de grote schaamlippen (4.000 dollar). Dan een verkleining van de kleine schaamlippen en een reductie van de huid om de clitoris (8.000 dollar). En daarmee wordt Sunny gegarandeerd: de playboy-look!

De 15-jarige Victoria overweegt een ingreep aan haar schaamlippen. Haar moeder is het daarmee eens en verbaast zich over het feit dat de verzekering de ingreep niet wil vergoeden omdat er geen medische noodzaak voor is. Mrs. T. staat paf.

Mrs. T. heeft de documentaire vol ongeloof gekeken. Zelf is ze niet in het minst bevattelijk voor hetgeen men laat zien (alhoewel: ook Mrs. T. scheert zich suf). Maar dan denkt ze aan al die jonge meiden die opgroeien en die deze onrealistische ideaalbeelden krijgen voorgeschoteld. En ze denkt aan haar dochters …

Op een gegeven moment wordt er gezegd: De maatschappij heeft een beeld van hoe vrouwen er uit moeten zien. Laat het Mrs. T. maar ‘ns weten: hoe moeten vrouwen eruit zien?

* het vet dat men met de liposuctie weghaalt, spuit men dan in het achterwerk.

** verkleining van de schaamlippen.