Saskia en Esther

Mrs. T. is niet zo van de Nederlandse schrijvers. Waar dat op gebaseerd is? Eigenlijk nergens en als er dan toch iets de ‘schuld’ moet krijgen dan wellicht op de verplichte boekenlijst tijdens de middelbare school.

Een boekenwurm als Mrs. T. had grote moeite om de boeken van ‘grote’ Nederlandse schrijvers door te komen. Haar weerzin voor literatuur is daar ook wel een beetje op terug te voeren. En wat is literatuur dan eigenlijk? Wie bepaalt wat literatuur is? Maar da’s een geheel ander onderwerp en daar zal Mrs. T. misschien nog wel ‘ns over loggen.

Dit logje gaat over Saskia Noort en Esther Verhoef.

Op een tweetal weblogs las Mrs. T. enthousiaste recensies van het boek ‘Rendez vous’ van Esther Verhoef. Na het lezen van deze logjes besloot Mrs. T. (ondanks bovengenoemde reserves) het boek te kopen. Gewapend met een tweetal boekenbonnen (da’s helemaal leuk boeken kopen nietwaar?) toog Mrs. T. naar de plaatselijke boekhandel.

Enfin, Rendez vous werd aangeschaft en op een vrijdagavond is Mrs. T. in het boek begonnen. Het boek leest gemakkelijk weg en twee dagen later had Mrs. T. het dus al uit. En wat vindt Mrs. T. er nu van? Ja, het is een mooi boek, spannend ook wel. Het boek springt op en neer en dat maakt het tot een boek dat je snel uit wilt lezen omdat je graag wilt weten wat hoofdpersoon Simone meemaakt. Naar Mrs. T.’s smaak wordt het boek op het laatst te snel afgeraffeld (de misdaad wordt eigenlijk nauwelijks toegelicht) en dat vindt ze jammer. Liever het middenstuk wat minder lang en een wat spannender (of meer tot de verbeelding sprekend) eind. Het is in ieder geval gewoon een heerlijk boek, niet ingewikkeld, wel spannend, gewoon goed leesvoer.

Waarom Mrs. T. vervolgens ‘Terug naar de Kust’ van Saskia Noort kocht weet ze eigenlijk niet meer. Maar ook dit boek leest als een tierelier. Mrs. T. vond dit boek overigens spannender dan Rendez Vous hoewel het af en toe ook wat onrealistisch overkomt. Het boek is in de ik-vorm geschreven en dat is een goede keuze geweest. Hoe Maria (de hoofdpersoon) over zichzelf ‘vertelt’ is verfrissend en af en toe erg rauw. De flashbacks zijn erg goed en maken het verhaal extra indrukwekkend.

De vragen van vandaag: Ken jij deze twee boeken (wat vond je ervan), wat is voor jouw literatuur en hoe heb jij de verplichte boekenlijst op school ervaren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *