Vele handen maken licht werk

Op dit moment zijn de kindervakantiedagenhier in het dorp in volle gang. 176 Kinderen worden drie dagen lang volop vermaakt.

Een team van enthousiaste volwassenen zorgt er elk jaar weer voor dat er een leuk programma in elkaar gedraaid wordt. Het thema is dit jaar: ridders en jonkvrouwen. Er worden spelletjes gedaan, er wordt geknutseld, een speurtocht gelopen, een zeskamp gehouden en nog heel veel meer.

De organisatie loopt verkleed in prachtige kostuums en er loopt een heuse rode draad door de drie dagen. Dit jaar gaat het over prinses Fiona die wanhopig op zoek is naar haar prins!

Voor het begeleiden van al deze zaken zijn vrijwilligers nodig. Veel vrijwilligers. Dat begint al een paar dagen voordat de feitelijke happening van start gaat met opbouwen of nog eerder, met het bedenken van de spelletjes, het naaien van de kostuums en het maken van de decors. Daarnaast zijn er mensen nodig die de groepjes begeleiden, die de spelletjes begeleiden, EHBO-ers, mensen die ‘s nachts op het terrein willen blijven om de boel te bewaken, frietgezinnen, na afloop weer opruimen, catering etcetera, etcetera.

Nu woont Mrs. T. in een dorp waar de gemeenschapszin groot is en waar mensen zich snel inzetten voor elkaar. Maar om een spektakel als dit in elkaar te zetten zijn veel vrijwilligers nodig. En het is niet altijd eenvoudig om genoeg mensen bij elkaar te krijgen.

Mrs. T. vindt dat je, als je jouw kind(eren) naar zo’n happening laat gaan, dat je dan als ouder zelf ook een handje moet helpen. Het kan wat haar betreft niet zo zijn dat je deze dagen gebruikt als goedkoop oppasadres. Er zijn mensen die hun bloedjes van kinderen mee laten doen en zelf helemaal niet meehelpen. Mrs. T. vindt echt dat dat niet kan. Hoe moeilijk is het nu om verspreid over zeven dagen een dag(deel) vrij te maken om de handen uit de mouwen te steken?

In sommige plaatsen worden ouders inmiddels verplicht om minimaal één dagdeel mee te helpen als zij hun kind(eren) aan de kindervakantieweek mee laten doen. Mrs. T. vindt het echt heel jammer dat het zo ver kan komen. Eigenlijk vindt ze dat iedere ouder uit zichzelf het fatsoen (mag je hier spreken over fatsoen?) moet hebben om zich voor zoiets geweldigs in te zetten.

Ben jij het daarmee eens of vind je het acceptabel dat mensen wel hun kinderen mee laten doen zonder dat ze zelf helpen? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *