De elfde plaag

Mrs. T. is groot fan van de boeken van Wilbur Smith, ze waagde er eerder al een logje aan. Wilbur’s laatste boek heet De Elfde Plaag. Het is het vierde deel in de serie over het oude Egypte met de euneuch Taita in de hoofdrol. Alle boeken zijn overigens heel goed los te lezen.

Het boek leest wederom als een trein en het is zo’n boek dat je zo snel mogelijk uit wilt hebben en dan vervolgens baalt als je het echt uit hebt.

Op de achterflap:

Egypte wordt getroffen door een serie van plagen die het koninkrijk grote schade toebrengen, maar het ergste moet nog komen: de Nijl houdt op met stromen. Het water dat zo van levensbelang is voor het land droogt op. Ergens diep in het onbekende hart van Afrika, daar waar de machtige rivier zijn oorsprong vindt, moet iets catastrofaals gebeurd zijn.

De farao is de wanhoop nabij en stuurt uiteindelijk Taita eropuit – de oude magiĆ«r is de enige die misschien in staat is door te dringen tot de bron van de Nijl – om de oorzaak van alle problemen te vinden. Maar niemand kon vermoeden welke vreselijke vijand hem ligt op te wachten in dit mysterieuze land aan het eind van hun wereld.

Een redelijk nieuw element in dit boek is toch wel het hoge gehalte aan magie en occultisme. Daar heeft Mrs. T. wel aan moeten wennen. Bij andere door Mrs. T. gewaardeerde schrijvers (zoals bijvoorbeeld Tolkien, Koontz of Feist) ben je als lezer voorbereid op zeer onwerkelijke gebeurtenissen, maar in dit boek trekt Wilbur af en toe toch wel heel veel fantasyregisters open. Dat vindt Mrs. T. best jammer hoewel het haar plezier in het boek absoluut niet weg heeft kunnen nemen.

Welk genre boeken lees jij eigenlijk het liefst? Sta je open voor fantasy-achtige boeken of moet het wat jou betreft allemaal realistisch zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *