Wateraders

Het is een kwestie van erin geloven of het zelf ervaren, denkt Mrs. T.. Of toch niet? Bestaan wateraders wel, of toch maar niet?

Mr. T. gelooft er heilig in, dat moet hij ook wel, want hij kan ze ‘opsporen’. Dat gaat op een ongelooflijk eenvoudige manier, met een moertje aan een touwtje. Hangt de moer stil, dan zit er geen waterader in de grond, begint het touwtje te draaien, dan wel. Logisch. Toch?

De eerste jaren dat Mrs. T. in dit huis woonde sliep ze als een roos, gaandeweg werd dat steeds minder. Nu schijnen sommige eigenwijze wateraders ook pas na 5 of 10 jaar invloed te kunnen gaan hebben op mensen die er gevoelig voor zijn, dus het zou kunnen.

Mr. T. haalde zijn touwtje en moertje te voorschijn en verhip: precies op de plek waar Mrs. T. ligt te slapen loopt een waterader! Mmmm, denkt Mrs. T., frappant. Inmiddels is het bed verplaatst en Mrs. T. slaapt toch aantoonbaar beter (alleen het inslapen is nog steeds een probleem).

Een moeder van een klasgenootje van Grote Zus vertelde over het slechte slapen van haar dochter. Vervolgens heeft Mr. T. gewoon hier thuis boven een bouwtekening van het betreffende huis z’n moertje laten bungelen. Later geeft hij aan de moeder door waar de wateraders lopen en schuift hij een op maat geknipt ‘bedje’ op de plek waar de dochter slaapt: haar bed staat midden op een waterader. De andere bedden staan er niet in de buurt. De moeder is perplex (Mrs. T. ook, ze zal het eerlijk bekennen), Mr. T. geeft precies aan waar het bed staat terwijl hij dat toch echt niet kan weten. Het bed van dochter is inmiddels verplaatst en dochter slaapt als een roos! Lag het dan dus echt aan die waterader?

Mrs. T. heeft Mr. T. een aantal keer aan het werk gezien en ze zweert, zijn hand beweegt nog geen millimeter en toch begint dat moertje af en toe te slingeren. Beetje vreemd allemaal, maar toch ergens ook weer heel interessant. Mr. T. staat dichtbij de natuur en hij is erg nuchter over de dingen die hij doet. Zijn moeder scheen vroeger mensen ‘van de pijn af te kunnen helpen’ (bij verstuikingen). In een helder moment heeft zij haar gave onlangs overgedragen aan Mr. T..

Mrs. T. weet het nog steeds niet echt. Geloof jij in wateraders, van de pijn af kunnen helpen of dat soort dingen?