Weten

Vorige week woonde Mrs. T. de afscheidsviering bij van haar collega. Dat woord, afscheidsviering, dat vindt Mrs. T. wat raar in deze context, maar zo werd het genoemd. Want wat vier je dan eigenlijk? Het leven van die persoon lijkt Mrs. T., toch zeker niet de dood? Afscheid vieren vindt Mrs. T. in ieder geval een rare woordcombinatie.

Een afscheidsviering dus, met een aantal toespraken, persoonlijke woordjes en muziek. Heel mooie muziek; pianospel, live gezongen nummers, een aantal nummers van CD. Als Mrs. T. deze muziek nu zal horen, dan zal ze altijd aan C. moeten denken.

Mrs. T. denkt er eigenlijk liever niet over na, maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je van elkaar weet wat er moet gebeuren als de ander er niet meer is. Mrs. T. weet dat Mr. T. begraven wil worden en Mr. T. wil ook een Katholieke begrafenis. Maar Mrs. T. zou het dan eigenlijk niet zien zitten om daar (heel) veel religieuze zaken omheen te zien. Maar waarschijnlijk wil Mr. T. dat (toch?) wel. En het draait dan natuurlijk om hem. Mrs. T. weet uiteraard van welke muziek Mr. T. houdt en ook welke nummers het einde voor hem zijn, maar zijn dat ook de nummers die hij op zijn afscheid zou willen laten horen? Mmm, het wordt wellicht tijd voor een gesprek hierover.

Mrs. T. zelf weet het eigenlijk helemaal niet. Cremeren of begraven? Cremeren en dan op de (Katholieke) begraafplaats hier in het dorp (de enige begraafplaats in het dorp overigens) in de urnenmuur (is die er eigenlijk wel een?), dat is misschien wel wat? Of toch maar begraven? En dan in ieder geval zo dat Mr. T. en Mrs. T. bij elkaar kunnen liggen (uiteraard voor beiden over heel veel jaren!). Welke muziek moet er gedraaid worden? In ieder geval ‘Time in a bottle’ van Jim Croce en zo zijn er nog een aantal heel mooie nummers wat Mrs. T. betreft. Een Katholieke uitvaart, dat ziet Mrs. T. niet zitten, dus zo’n afscheids’viering’ als men voor collega C. had georganiseerd is ‘zo gek nog niet’.

Het zijn dingen waarover de meeste mensen waarschijnlijk niet graag denken. Soms vraagt Mrs. T. zich ook wel af hoeveel partners het echt van elkaar weten? Wat de ander wil na zijn/haar overlijden. De meest naaste collega van C. vertelde Mrs. T. dat ze af en toe erg stond te kijken over de keuzes die er gemaakt werden voor het afscheid van C..

Dus, de vragen van vandaag: weet jij hoe jij jouw afscheid wilt hebben? Weet jouw partner (of eventuele andere nabestaanden) hoe jij erover denkt? En weet jij wat de wensen zijn van jouw partner of andere mensen die heel erg dicht bij je staan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *