Over engelen, goden en helden

Heb je wel eens gehoord van Joenoes uit Nainawa? Of van de mooie Saraswati? Nee?! Dan toch zeker wel van prins Siddhartha of van Jozef met de mooie mantel?

Eerlijk gezegd kende ik deze namen tot een tijdje geleden zelf ook niet. Toen ik klein was, lazen mijn vader en moeder voor uit de kinderbijbel. Dus Jozef kende ik wel. En Joenoes heette in ‘onze’ verhalen Jonas, en die kende ik ook. Want een man die een paar nachten in een walvis overleeft, vergeet je niet snel! Maar die andere twee namen zeiden me helemaal niets.

Als je opgroeit, hoor je vaak de verhalen uit je eigen religie. Ouders die hun kinderen Islamitisch opvoeden, lezen bijvoorbeeld voor uit de Koran of uit de verhalen van Mohammed. Kinderen die Hindoe zijn, horen mooie verhalen over hun goden. En als je op een school zit die speciaal bij jouw geloof past, zoals een Christelijke school, dan hoor je daar ook de verhalen die bij jouw religie horen.

In Nederland wonen mensen met veel verschillende religies en tradities. En natuurlijk ook veel mensen die geen geloof hebben. Jij heb in je klas of in je buurt mischien ook wel kinderen met verschillende geloven. Ik wil jullie graag de verhalen die bij ieders achtergrond horen leren kennen. Omdat de verhalen mooi zijn en vaak spannend. Maar ook omdat jullie dan wat meer van elkaar weten. Zoals de namen van elkaars engelen, goden en helden!

We wonen samen in een grote, grote wereld met mensen die heel verschillend denken en geloven. En toch ook weer niet. Want je zult zien dat het in de verhalen die je hier kunt lezen vaak over liefde gaat, over respect, trouw en aandacht voor elkaar. Je zult ook ontdekken dat er soms ook dingen gebeuren in verschillende religies die veel op elkaar lijken.

Een verhalenboek als dit was er nog niet. Daarom heb ik het geschreven. Het lijkt me geweldig als je ouders, verzorgers, opa’s en oma’s of meesters en juffen lekker voorlezen uit dit boek. Maar je kunt het natuurlijk ook prima zelf lezen!

Ik hoop dat je veel plezier beleeft aan de verhalen in dit boek. Maar wat ik vooral stiekem hoop, is dat het lezen van deze verhalen een beetje helpt om elkaar beter te begrijpen.

Janny van der Molen


Kleine Zus kreeg het boek ‘Over engelen, goden en helden’ (nu denk je waarschijnlijk ‘wat moet zo’n jong meisje met zo’n boek?’. Dat vond sinterklaas natuurlijk ook, dus Kleine Zus kreeg ook nog een heus treinending en een trommelset. Mrs. T. denkt dat sinterklaas dit boek mee heeft gebracht voor het hele gezin) toen we het sinterklaasfeest vierden bij opa en oma.

Dit is een boek dat Mrs. T. zelf ook gaat lezen (wellicht als eerste trouwens), want het lijkt haar een reuze interessant boek. Vooral ook omdat Mrs. T. van sommige religies gewoon heel erg weinig weet en graag meer van andere religies en gebruiken wil weten en leren. Het is een prachtig boek met geweldige illustraties.

Verder werden de meisjes, Mr. T. en Mrs. T. ontzettend verwend met allerlei cadeautjes. Wat Kleine Zus kreeg staat hierboven al en Grote Zus kreeg het dierenziekenhuis van Littlest Pet Shop (Mrs. T. vindt dit soort speelgoed verschrikkelijk, maar daar trekt sinterklaas zich natuurlijk niets van aan!), een boek over heksen (want Grote Zus wil later heks worden) en een microscoop. Mr. T. kreeg voornamelijk praktische cadeaus (regenpak (want door de oude regent het), spanningmeter, fietszadel (want de oude was afgebroken) en lampje). De sint weet gelukkig dat Mrs. T. niet van praktische cadeaus houdt want zij kreeg eindelijk een mooie nieuwe vulpen en de nieuwste Nicci French.

Wij zeggen in ieder geval: dank u sinterklaasje!

Ook leuk trouwens: vandaag 13 jaar geleden zoenden Mr. T. en Mrs. T. voor het eerst. Lief Mr. T.: lof joe lots!