Het lot van de familie Meijer

Mrs. T. las ‘Het lot van de familie Meijer’ van Charles Lewinsky en ze is er stil van…

Op de binnenflap:

Als op een nacht in 1871 een ver familielid bij de deur van de Meijers aanklopt, kan niemand vermoeden dat hun leven vanaf dat moment radicaal zal veranderen. Hun wereld in het dorp Endingen is op dat moment klein, maar nog intact. Dan duikt wervelwind Janki op, een ver familielid, al weet niemand er het fijne van. Een jaar later heeft hij een bruid – de aangenomen dochter annex dienstmeid Chanele, een vrouw die op vele momenten een beslissende rol gaat spelen in het leven van de Meijers – en een stoffenwinkel in Baden.

Vijf generaties beslaat de geschiedenis van de Meijers, een geschiedenis vol liefdesgeluk en levensdroefenis, en vol strijd om succes en acceptatie. Van de kleine, gave wereld van Endingen, waar veehandelaar Salomon Meijer zijn altijd opgevouwen paraplu tot een symbool van zijn betrouwbaarheid heeft gemaakt, gaat het naar het mooiste warenhuis van Zürich, en voorbij de landsgrenzen. En steeds raakt de wereld een stukje meer uit zijn voegen.

Het boek begint in 1871 en eindigt in 1945. De lezer weet dus wat de Joodse familie zal gaan overkomen. En dat hield Mrs. T. erg bezig. Dat je wéét wat er gaat gebeuren. Terwijl het boek zo vol humor en optimistisch is. Het boek laat zien dat de Joden gewend zijn aan jaren- en jarenlange ontberingen (en erger), maar het verhaal wordt op een erg aantrekkelijke manier verteld. De lezer leeft mee met de familie Meijer, met hun kleine en grote verdriet. Salomon Meijer en zijn vrouw Golde, hun dochters Mimi en Chanele en hun echtgenoten Pinchas en Janki en al die andere mensen die een grotere of kleinere rol spelen in het boek.

Mrs. T. werd vooral geraakt door de personages van Zalman Kamionker en Arthur Meijer. En dat brengt haar bij de vraag van vandaag (stiekem een beetje gestolen van Willem): wie is jouw favoriete boekenfiguur? (En Mrs. T. heeft heel veel favoriete boekenfiguren hoor, maar in dit boek sprongen beide heren er uit!)