Kinderboeken

Net als Mrs. T. is Grote Zus een heuse boekenwurm. Grote Zus is gek van lezen, heeft gevoel voor taal en kan zich al helemaal verliezen in een boek.

Op school is er ruimte om boeken te lezen en dat vindt Grote Zus natuurlijk helemaal geweldig. Laatst had ze echter een boek te pakken dat, wat Mrs. T. betreft, absoluut niet in groep 5 thuishoort. Grote Zus vertelde honderduit over het boek dat ze aan het lezen was en ze stelde ook allerlei vragen over zaken die ze in het boek las en niet helemaal begreep.

Zo had ze het onder andere over ‘bloed hebben’ (= ongesteld zijn), ‘een pastoor die aan de borstjes van Janneke zit’, ‘wat doen stropers precies’, ‘die moeder scheldt de hele tijd en slaat Janneke ook steeds’, ‘rijke mensen die de arme mensen onderdrukken’, ‘de papa drinkt al zijn geld op en dan hebben ze geen eten meer’, ‘het babietje gaat ook nog dood’ en ‘een geit waarvan de kop is afgehakt’.

Tja, Mrs. T. moet zeggen dat ze enigszins geshockeerd was door dit soort opmerkingen en ze vroeg Grote Zus om het boek (Weg uit de Peel van Jacques Vriens) mee te brengen zodat mama het ook ‘ns kon lezen.

Inmiddels heeft Mrs. T. het boek dus gelezen en is ze absoluut de mening toegedaan dat dit boek niet in groep 5 thuishoort. Het lijkt haar een boek voor minstens groep 8! Er wordt veel in gescholden, veel in geslagen, nogal wat seksuele informatie gegeven, de erbarmelijke situatie waaronder de turfstekers moesten leven wordt beschreven en zo kan Mrs. T. nog wel even doorgaan. Het taalgebruik is regelmatig echt heel grof en daar stoorde Mrs. T. zich misschien nog wel het meeste aan, daaraan en aan de seksueel getinte stukken. Dat het leven in de Peel rond 1900 verschrikkelijk was als je arm was, dat kan Mrs. T. begrijpen en dat dat beschreven wordt vindt ze niet zo’n probleem, maar de rest … (maar goed, misschien is Mrs. T. wel heel erg ouderwets in die dingen want ooit schreef ze dit logje).

Mrs. T. heeft het met de juf over het boek gehad en aangegeven dat dit boek dus echt niet kan. De juf gaat hierin gelukkig mee en zal het boek naar een andere groep brengen. Zij zit dit jaar voor het eerst in groep 5 en de boeken die in de boekenkast staan kent ze niet allemaal. Ze vond het heel vervelend dat dit gebeurd was.

Grote Zus vond het een heel mooi boek hoor, daar niet van, en ze heeft er volgens Mrs. T. ook niet echt ‘onder geleden’ maar Mrs. T. vindt het gewoon niet nodig dat kinderen van haar leeftijd (of beter: dat zij) dit soort boeken al leest.

Soms is het best moeilijk om leuke boeken voor Grote Zus te vinden. Grote Zus kan heel goed lezen en was al in groep 4 helemaal klaar met AVI. Maar het vinden van boeken die qua belevingswereld bij Grote Zus passen én qua leesniveau, dát valt niet altijd mee helaas.

En jij, bemoei jij je met de boeken die je kinderen lezen? Misschien heb je nog een paar heel goede boekentips voor een 8-jarige boekenwurm???