De aanklacht

Mrs. T. was John Grisham een beetje uit het oog verloren. De laatste twee boeken van Grisham (en de twee kleine uitgaven) heeft ze namelijk niet gekocht. Dat kwam ook wel omdat ze op een gegeven moment een beetje klaar was het genre en de schrijfstijl van Grisham.

Maar goed, op de een of andere manier kocht Mrs. T. ‘De Aanklacht’ dan dus weer wel. En dat bleek uiteindelijk een prima aankoop.

Op de achterflap:

Krane Chemical, een machtige New Yorkse onderneming, dumpt jarenlang chemisch afval in de bossen rond het plaatsje Bowmore. De gevolgen zijn desastreus. De dodelijke stoffen komen in het drinkwater terecht en tientallen inwoners overlijden. Twee slachtoffers zijn het zoontje en de echtgenoot van Jeanette Baker.

Niemand heeft Krane Chemical ooit durven aanpakken, maar dan sleept Jeanette het bedrijf voor de rechter. Hoewel Krane de beschikking heeft over een team van topadvocaten, zijn de belangen simpelweg te groot om te vertrouwen op het rechtssysteem. In het diepste geheim wordt daarom contact opgenomen met Carl Trudeau. Als er één iemand is die weet hoe hij deze zaak en de uiteindelijke uitspraak van het gerechtshof kan beïnvloeden, is hij het wel.

Trudeaus opdracht is simpel: zorg ervoor dat Krane Chemical geen cent hoeft te betalen aan Jeanette Baker en de andere slachtoffers van Bowmore. Koste wat het kost…

Die achterflap klopt dus (weer ‘ns!) niet, want Carl Trudeau is niet degene die ingeschakeld wordt om het bedrijf te redden! Over achterflappen gesproken: het Schrijverscollectief hield een achterflappenwedstrijd waar Mrs. T. natuurlijk ook voor ingezonden heeft. Maar dat terzijde …

Het boek begint met de uitspraak van de Jury en volgt vervolgens de weg naar het hoger beroep. En die weg, beste mensen, is schokkend! Het is schokkend om te lezen hoe zo’n enorm machtig bedrijf mensen en instellingen manipuleert, het is schokkend om te lezen hoe door verkiezingscampagnes de rechtspraak beïnvloed wordt, het is schokkend om te lezen hoe hebzuchtig mensen zijn, het is schokkend om te lezen hoe de goede partij in het boek het moeilijk heeft en kapot wordt gemaakt. Mrs. T. werd er zelfs een beetje boos om!

Kortom: wat Mrs. T. betreft heeft Grisham dit keer een prima boek afgeleverd!

Heb jij boeken van John Grisham gelezen en zo ja wat vind je van zijn boeken? Ben jij een trouwe fan of heb je (net als Mrs. T.) een Grisham-dip gehad?