W.o.W.: egoïsme

Mrs. T. dacht en peinsde en schreef en deletete … er kwam niets uit haar toetsenbord waarmee Mrs. T. tevreden was. Fictie lukte niet, non fictie ook niet. Een verhandeling over egoïsme, dat zag Mrs. T. ook niet zitten. Conclusie: writersblock!

Gelukkig heeft Mrs. T. door de jaren heen een aantal citaten in haar notitieboek neergepend. En die citaten wil Mrs. T. haar lezers niet onthouden

“Het egoïsme van vele mensen is onschadelijk omdat ze toch niets te geven hebben” en “Een egoïst die slaagt noemt men een persoonlijkheid”, Jan Vercammen, vlaams schrijver.

“De egoïst heeft zelden zin voor humor, daar hij geen afstand van zichzelf kan nemen”, Sigmund Graff, Duits schrijver.

“Wie een kuil graaft voor een ander, is in elk geval geen egoïst”, Bert Rutten.

“We hebben tweeduizend jaar geleefd met het gebod: ‘Gij zult zorgen voor de naaste.’ Daar is weinig van terechtgekomen.De individualisatie baart ook mij zorgen, maar ik geloof dat de wal het schip zal keren. Ik stel voor om het egoïsme nog verder door te drijven totdat het omslaat in altruïsme. Als jij er bijvoorbeeld achter komt dat samenleven met anderen belangrijk is, en dat geldt voor elk mens, dan zoek je aansluiting. Pas wanneer je een rijk innerlijk leven hebt en weet wat je zelf wil, kun je er zijn voor anderen”, Wilhelm Schmid, Duits filosoof.

“Door voor anderen te leven, leeft de goede mens op de beste wijze voor zichzelf. Alle waarachtig altruïsme is gezuiverd egoïsme”, Dirk Coster, Nederlands schrijver.

Welk citaat bevalt jou het beste?


Zoals gezegd, de opdracht van deze week wilde niet echt vlotten. Voor de spelregels van Write on Wednesday: klikkerdeklik.