Van 1521 tot nu

Mrs. T. las weer ‘ns een aantal boeken waarover ze graag haar persoonlijke mening wil geven.

Allereerst: De zusjes Boleyn (verfilmd als ‘The Other Boleyn Girl) van Philippa Gregory.

Een prachtige historische roman over Maria en Anna Boleyn en hun leven aan het Engelse hof. Zowel Maria als Anna delen het bed met Hendrik nummero 8 en voor Anna loopt dat uiteindelijk niet al te best af.

Door de eerste 100 bladzijdes moest Mrs. T. zich trouwens wel wat heen worstelen, maar gelukkig waren de resterende 540 bladzijdes meer dan de moeite waard. In het begin is het ook wat lastig om alle personages in het boek te (her)kennen en de draad vast te houden.

Het boek geeft een interessant kijkje in het leven aan het hof. Van de totale ledigheid waarin de hofdames hun dagen slijten tot intriges en gruwelijkheden. Mrs. T. verbaast zich over de grenzeloze ambitie van de familie Boleyn/Howard en de manier waarop de ouders en de oom van Anna en Maria met hen omgaan. Ongelooflijk hoe wreed en berekenend mensen kunnen zijn! Het leven schenken aan mannelijke troonopvolgers is het allerbelangrijkst voor de echtgenotes van Hendrik en Mrs. T. vraagt zich echt af wat de dames in hem zien (gezien de afbeelding op Wikipedia). Zou het dan toch zo zijn dat rijkdom en macht in zulke gevallen al het andere overschaduwt?

Wikipedia’en (of op andere manieren via internet naar achtergrondinformatie zoeken) doet Mrs. T. trouwens wel vaker als ze een historische roman leest. Dat maakt het boek vaak nog leuker!

Vervolgens: Boetekleed van Ian McEwan (verfilmd als Atonement).

Dit boek speelt zich af in de periode 1935 tot het begin van WO II met een epiloog in 1999. De rijke Briony is in 1935 een dertienjarig meisje met een levendige fantasie. Op zekere dag bespiedt zij haar oudere zus Cecilia met Robbie, de zoon van de dienstbode. Later op die dag wordt er een misdaad gepleegd en Briony beschuldigt Robbie daarvan. Deze onterechte beschuldiging heeft verstrekkende gevolgen voor Robbie en Cecilia, maar ook voor Briony die gebukt gaat onder schuldgevoel.

De liefde tussen Robbie en Cecilia laat zich niet doven en Cecilia neemt afscheid van haar ouderlijk huis. Robbie mag de gevangenis verlaten als hij zich aanmeldt bij het leger en hij wordt in het boek gevolgd terwijl hij in Frankrijk op de vlucht is.

Over dit boek moet Mrs. T. bekennen dat het eerste stuk (dat zich afspeelt in 1935) haar niet echt kon boeien, maar dat maakt het boek vanaf deel 2 meer dan goed.

Ten slotte: De reünie van Simone van der Vlugt.

Dit boek kreeg Mrs. T. voor haar verjaardag en was haar eerste kennismaking met Simone van der Vlugt. Best een heel aardig boek vond Mrs. T.. Geen hoogvlieger, maar een leuk boek.

Simone’s schrijfstijl is erg soepel en dat maakt dat Mrs. T. het boek uiteindelijk in een paar uur uit had (wel verdeeld over een dag of drie hoor). Wat Mrs. T. bijblijft zijn vooral de treiterijen en het gepest dat Sabine als middelbare scholier heeft moeten ondergaan en wat dat met haar gedaan heeft.

Mrs. T.’s eindoordeel is dat dit boek een lekker boek voor even tussendoor is. Gemakkelijk leesbaar, spannend verhaal, verrassend (vergezocht?) einde.

Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?