Extreem luid & ongelooflijk dichtbij

Al weer een hele tijd geleden las Mrs. T. bij Liesbeth een logje over het boek ‘Extreem luid & ongelooflijk dichtbij‘.

Op de achterflap:

Oskar Schell is uitvinder, sieradenontwerper, amateur-entomoloog, francofiel, slagwerker, verwoed schrijver van fanmail, pacifist, archeoloog van Central Park, romanticus, Groot Ontdekkingsreiziger, juwelier, acteur (Yorick in de schoolvoorstelling van Hamlet), inconsequent veganist, verzamelaar van: zeldzame munten, vlinders die een natuurlijke dood zijn gestorven, Beatles-spullen, miniatuurcactussen en halfedelstenen. Oskar is negen jaar.

Oskar heeft zijn vader verloren bij de aanslagen van 11 september. Hij raakt verwikkeld in een geheime zoektocht door New York, om het slot te vinden dat past bij een mysterieuze sleutel die van zijn vader is geweest. Zo probeert hij betekenis te geven aan diens dood.

Mrs. T. begon op een zondag in het boek en heeft het vervolgens in een paar dagen uitgelezen. Wat een ongelooflijk aangrijpend, ontroerend, verdrietig, grappig, mooi boek!

Je volgt Oskar in zijn zoektocht naar het geheim van de sleutel. Je leest over de grootouders van Oskar en hun relatie die zo vreemd tot stand kwam en bleef. Je leest over de complexe verhouding die Oskar heeft met zijn moeder, maar die o zo prachtig blijkt te zijn. Er zijn verschillende verhaallijnen en die lijken in het begin niets met elkaar van doen te hebben. Uiteindelijk komt aan het eind van het boek alles tesamen. En dat heeft Foer absoluut geweldig gedaan.

Het boek staat vol met foto’s, kleuren, soms zijn de bladzijdes leeg, regelmatig zijn er bladzijdes met maar een paar worden, soms staan de letters zo dicht op elkaar dat de tekst onleesbaar wordt. Heel apart, maar het hoort bij het boek en bij Oskar’s denkwereld. Je zou hem bij wijze van spreken in je armen willen nemen en alles voor hem goed willen maken. Helaas is dat niet mogelijk …

Mrs. T. vindt dit boek een echte aanrader. Ja, het is apart, maar het is zo ontroerend mooi geschreven!