Italiaanse schoenen

Voor haar verjaardag kreeg Mrs. T. een boek van Henning Mankell. Maar heel erg onder de indruk van ‘Italiaanse schoenen‘ was ik niet echt.

Op de achterflap:

Sinds hij als chirurg een fatale fout heeft gemaakt, leeft Fredrik Welin teruggetrokken op een Zweeds eiland. Hij heeft de stilte opgezocht en sluit zich af voor mensen. Elke dag hakt hij een wak in het ijs om een duik te nemen. Op een dag schuifelt iemand over het bevroren water naar het eiland toe. Het is Harriet, de vrouw die hij bijna veertig jaar geleden verliet zonder iets te zeggen. Ze heeft niet lang meer te leven en vraagt hem een oude belofte na te komen: haar meenemen naar een vennetje in het bos, waar ze ooit zouden gaan zwemmen als ze getrouwd waren. Dit is het begin van een bevreemdende reis die Frederik voor verrassingen zet.

Mrs. T. weet niet wat het is. Het boek leest als een tierelier daar niet van, de manier van schrijven van Mankell is erg plezierig, maar het boek zelf: nee. De mensen die Fredrik ontmoet, hun uitvergrote rare gewoontes/levens, de dingen die Fredrik doet, de mierenhoop in de huiskamer: al met al veel te veel rare zaken waardoor Mrs. T. steeds niet echt ín het boek komt en alleen maar denkt ‘als dit nou literatuur is geef mijn portie dan maar aan dat bekende hondje’.

Ook las Mrs. T. recent ‘Het magdalena complot‘ van Jim Hougan. En dit boek heeft haar weer wel kunnen bekoren. Een thriller, vlot geschreven, licht ironisch van toon, spannend en onderhoudend alhoewel ook nu af en toe weer behoorlijk ver gezocht.

Op de achterflap:

Als de professor die hij schaduwt op gruwelijke wijze wordt vermoord, wordt CIA-agend Jack Dunphy onmiddellijk teruggeroepen naar de VS. In Washington wordt hij urenlang ondervraagd en vervolgens opgezadeld met een saaie kantoorbaan. Jack wil weten waarom zijn werkgever zich tegen hem heeft gekeerd. Zijn zoektocht leidt naar een ultrageheime organisatie die teruggaat tot de tijd van Christus. Wanneer Jacks huisgenoot onder verdachte omstandigheden sterft, weet hij dat er met zijn tegenstanders niet te spotten valt. Samen met zijn vriendin Clementine onderneemt Jack een zenuwslopende poging hun levens te redden, waarbij de kleinste misstap hun fataal kan worden …

Het boek lift wellicht wat mee op het succes van De Da Vinci Code, maar is toch heel aardig leesvoer. Het mooie is dat het einde meer dan voldoende ruimte biedt voor een vervolg.

Welk boek van deze twee zou jou het meeste aanstaan om te gaan lezen? En voor wie de Wallander-boeken wel leest, zal Mrs. T. zich er toch maar aan gaan wagen?