De ontdekking van de Hemel en Voorbij Mels

Toen Mrs. T. ‘Het huis van de moskee‘ uit had en daar een logje over wilde schrijven kwam ze erachter dat dat boek op nummer twee stond in de Nederlandse boekenlijst aller tijden. En op nummer één stond dus ‘De ontdekking van de Hemel’ van Harry Mulisch.

Tot op heden heeft Mrs. T. heel lang geleden ‘Twee vrouwen’ van Mulisch gelezen en dat boek vond ze geweldig. Maar verder is Mrs. T. geen fan van Mulisch. Als ze hem op tv ziet, dan zapt ze bij voorkeur weg. Maar goed, eigenlijk wil Mrs. T. dat beste Nederlandse boek aller tijden dan toch ook wel lezen.

Om het te kopen, dát ging Mrs. T. echter iets te ver. Daarvoor had ze ook te veel verschillende geluiden gehoord over het boek. Maar gelukkig kon ze het boek van een collega lenen. En wat blijkt: Mrs. T. vond het een prachtig boek!

Nou moet ze wel melden dat ze tijdens het lezen af en toe de draad behoorlijk kwijt was hoor, sommige stukken zijn zo ingewikkeld (en wat ze toevoegen aan het boek begrijpt Mrs. T. dan ook nog niet echt). Maar vooral de gedeeltes waarin Onno en Max aan bod komen zijn subliem. En wat zit er veel humor in het boek, dat had Mrs. T. helemaal niet verwacht. Ook hetgeen Ada, Sophia en Quinten allemaal overkomt heeft ze met veel interesse en plezier gelezen. Eigenlijk is het boek voor het grootste deel gewoon erg interessant en leuk en vlot geschreven.

Het einde van het boek vindt Mrs. T. eerlijk gezegd een beetje te snel afgeraffeld en te ongeloofwaardig (hoewel het hele boek natuurlijk redelijk ongeloofwaardig is omdat die hemelse figuren er aan mee doen en er toch ook wel heel vreemde dingen gebeuren). Maar als je een dikke 850 pagina’s hebt gelezen, dan mag zo’n boek niet met dit vage einde stoppen. Dat gevoel heeft Mrs. T. nu wel en dat is toch wel jammer.

Als Mrs. T. de stukken met de twee hemelse figuren (ook prachtige stukken trouwens) las dan moest ze overigens steeds aan die twee mopperkonten van de Muppet Show denken.

Maar goed, al met al: De ontdekking van de Hemel is een heel aangenaam boek (maar volgens Mrs. T. dus echt geen nummer één).

Voorbij Mels van Mireille van Hout

Op een tweetal andere blogs las Mrs. T. enthousiaste verhalen over het boek ‘Voorbij Mels’ van Mireille van Hout. Omdat Mrs. T. niet zo heel erg moeilijk is over te halen met het kopen van boeken lag dit boek een paar dagen later dus al in de brievenbus.

Op de achterflap:

Roos leidt een snel leven in de grote stad: een leuke baan, een propvolle agenda en veel vriendinnen. Living the fabulous life.

Wanneer ze de gladde charmeur Mels ontmoet, lijkt hij prima te passen in haar bruisende bestaan. Maar als Roos’ zorgeloze leven plotseling op zijn kop komt te staan, heeft dat ook grote gevolgen voor Mels die in paniek spoorloos verdwijnt. Roos voelt zich verantwoordelijk en samen met Mels’ stugge broer Lode gaat ze naar hem op zoek.

Wat volgt is een spannende zoektocht die hen niet alleen naar de surfstranden van Spanje en Azië leidt, maar ook langs de gebeurtenissen van het afgelopen jaar. Roos realiseert zich dat ze haar leven op een ander spoor moet zetten, met of zonder Mels.

Voorbij Mels leest als een tierelier. Het is vlot geschreven, de hoofdstukken zijn kort, het verhaal, de sfeer, het is allemaal goed. Naarmate je dichter bij het einde komt wordt de spanning opgevoerd. Het verhaal springt op en neer in de tijd; van toen naar nu en weer terug. Het enige dat Mrs. T. dus echt niet kon begrijpen is waarom Roos en Lode zo lang doorgaan met hun zoektocht. Er waren meer dan voldoende tekenen dat Mels het (uiteindelijk) weer prima maakte. Mrs. T. zou dan denken ‘als hij geen contact met me opneemt dan is het hij het ook niet waard dat ik me zorgen om hem maak’ of zou dat te simpel gedacht zijn?

Heb jij ‘De ontdekking van de Hemel’ gelezen? Wat vond je ervan? Zou een boek als ‘Voorbij Mels’ iets voor jou zijn denk je?