De kracht van het nu & Piekerprinsessen

Omdat Mrs. T. zich nu eenmaal voelt zoals zij zich voelt leest ze en en toe ook bepaalde boeken in de hoop dat ze ooit ergens dé tip leest waarmee ze iets kan en die maakt dat ze zich beter voelt.

Zo las Mrs. T. vrij recent ‘De kracht van het nu’ van Eckart Tolle en ‘Piekerprinsessen’ van Susan Nolen-Hoeksema.

Tja, wat kan Mrs. T. er van zeggen. Eerst ‘De kracht van het nu‘ dan maar.

Op de achterflap:

Om de weg te gaan die wordt beschreven in De kracht van het Nu dien je de indentificatie me je analytische geest en het daardoor gecreërde onechte zelf, het ego, te laten varen. We zijn ons denken niet. We kunnen onszelf van psychische pijn verlossen. Je authentieke kracht wordt pas gemobiliseerd door je over te geven aan het Nu. Hier vinden we vreugde en zijn we in staat ons ware zelf te omarmen.
Daar komen we er ook achter dat we al ‘heel’ en ‘volmaakt’ zijn. Velen zullen tijdens het lezen van dit boek vaststellen dat de grootste blokkades om in het Nu te komen onze relaties zijn, dat wil zeggen de manier waarop we in onze relaties staan. Relaties kunnen echter ook een toegang zijn om tot verlichting te komen, mits we ze wijs benutten zodat ze bijdragen aan onze bewustwording en we daardoor in staat zijn meer liefde te geven.
Als we volledig aanwezig kunnen zijn en iedere stap in het Nu kunnen zetten, kunnen we de werkelijkheid ervaren van zaken als ‘overgave’, ‘vergeving’ en ‘het onnoembare’. Zo kunnen we onszelf openstellen voor de transformerende ervaring van De kracht van het Nu.

Mmm, dit klinkt allemaal wat hoogdravend en vreemd, maar hé, het staat achterop het boek. Wat Tolle vooral (steeds maar weer opnieuw, want er staat nogal wat herhaling in het boek) schrijft is dat je moet proberen te leven in het NU. Denk niet (meer) aan je verleden en ook niet aan de toekomst. Denk alleen aan het NU, dit moment. Leef op dit moment. Maak je geen zorgen want in het NU bestaan geen zorgen. Zoiets dus.

Mrs. T. vond het begin van het boek best heel aardig, maar gaandeweg verloor ze Tolle’s ideeën volkomen uit het oog en volgde ze het ook niet meer allemaal. Het is wel heel erg zweverig en af en toe moeilijk te volgen.

Er staan echter ook best confronterende dingen in het boek zoals deze passage: Het belangrijkste om te onthouden is dit: zolang je voor jezelf een identiteit ontleent aan de pijn, kun je je er niet van bevrijden. Zolang een deel van je zelfgevoel verbonden is aan je emotionele pijn, blijf je bij elke poging om die pijn te genezen onbewust geneigd je daartegen te verzetten en haar te saboteren. En waarom? Heel eenvoudig omdat je jezelf intact wilt houden en de pijn een essentieel onderdeel van jezelf is geworden. het is een onbewust proces en de enige manier om het te overwinnen is het bewust te maken.

Daar zou best wat in kunnen zitten eigenlijk, ook al denkt Mrs. T. oprecht dat er maar één ding belangrijk is en dat is dat ze van haar pijn afkomt en vindt ze zelf echt niet dat ze haar identiteit ontleent aan de pijn. Verre van dat.

Een ander stukje wat Mrs. T. erg raakte was dit: ‘Waarom zijn jullie zo bezorgd?’ vroeg Jezus aan zijn discipelen. ‘Kan bezorgdheid ook maar één dag aan je leven toevoegen?’. Dat vindt Mrs. T. toch wel een heel mooie eye-opener.

Leren leven volgens de Kracht van het nu, dát zal Mrs. T. niet lukken, ze haalde echter best heel wat interessante informatie uit het boek.

Piekerprinsessen‘ van Susan Nolen-Hoeksema

Op de achterflap:

Lig je ‘s nachts wakker omdat je je zorgen maakt over je kinderen? Twijfel je aan je carrière, biedt die genoeg perspectief? En je gezondheid, hoe staat het daarmee? En die vriendin die niet gebeld heeft, zal ze boos zijn? Kortom, zit je gevangen in je eigen irrationele gedachten?

Iedereen die ja antwoordt op een of meer van deze vragen is een potentiële piekeraar. Uit onderzoek is gebleken dat vooral vrouwen deze neiging hebben. Uren kunnen ze malen, vruchteloos piekeren over negatieve ervaringen, zelfs over zaken die nog niet hebben plaatsgevonden. Langzamerhand worden ze slachtoffer van hun eigen gevoelens van onzekerheid en angst. Het gevolg? Een ongelukkig, machteloos of depressief gevoel.

In Piekerprinsessen legt psychologe Susan Nolen-Hoeksema uit waarom juist zoveel vrouwen piekeren. Aan de hand van onderzoeken, praktijkvoorbeelden en zelftests laat ze zien hoe irrationele gedachten ontstaan en hoe je deze negatieve gedachtegang kunt herkennen en doorbreken. Piekerprinsessen is een must read voor elke vrouw die het gevoel heeft vast te lopen het leert je omgaan met belangrijke spanningsveroorzakers en biedt praktische handvatten voor het herwinnen van je zelfvertrouwen.

Laat Mrs. T. maar even beginnen met te melden dat er niets mis is met haar zelfvertrouwen. Nog steeds niet gelukkig, ondanks het getob met dat lijf.

Natuurlijk piekert Mrs. T., wie niet? Maar Mrs. T. denkt niet dat ze heel erg veel meer piekert dan elke willekeurige vrouw/moeder. Heus niet. Mrs. T. is een slechte (in)slaper, maar ze ligt echt niet te malen voordat ze in slaap komt. En als ze echt niet kan slapen, dan gaat ze in gedachten (ja echt waar en het helpt!) een versje opzeggen. Juist om te voorkomen dat ze eventueel gaat gedachtenkronkelen.

Het boek zelf leest lekker weg, er staan best heel interessante cases in, maar echt pakken deed het boek Mrs. T. niet. En de gouden tip ontbreekt ook nu weer! 🙁

Ach, waarschijnlijk heeft het ook gewoon geen zin om ook nog ‘ns van dit soort boeken te lezen. Mrs. T. kan zich beter beperken tot de boeken waar ze zich helemaal in kan verliezen nietwaar?

Toch? Of heb jij misschien hét zelfhulpboek allertijden ooit gelezen? Zo ja, dan wil Mrs. T. heel graag de titel daarvan hieronder teruglezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *