Rookvrije kids

Deze week kwam Grote Zus thuis met een envelop met daarop het logo van ‘Rookvrije kids‘. In de envelop een brief die begint met:

Wanneer je kinderen tussen de 9 en 11 jaar vraagt wat ze van roken vinden zeggen ze meestal dat ze dit ‘vies’ vinden en dat ‘het stinkt’. Toch beginnen veel kinderen later wel met roken. Nieuwsgierigheid naar het uitproberen van een sigaret begint vaak al op de basisschool en op 14-jarige leeftijd heeft 42% van alle kinderen wel eens gerookt.

Onderzoek toont aan dat kinderen die al vroeg roken uitproberen, een veel groter risico lopen om later rookverslaafd te worden. Het thema ‘roken’ bespreken met kinderen voordat zij nieuwsgierig worden naar roken kan er voor zrogen dat kinderen minder snel gaan roken. Daarom start de Radboud Universiteit Nijmegen met een grootschalig onderzoek, genaamd Rookvrije Kids, naar de preventie van roken bij kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar.

‘Ik ga echt never nooit niet roken’ roept Grote Zus al tijden en Mrs. T. hoopt dat ze die woorden gestand zal doen. Mrs. T. laat haar desalniettemin de brief lezen en vraagt haar of ze mee wil doen aan het onderzoek. Dat onderzoek bestaat uit een soort van uitgebreide telefonische intake voor zowel Grote Zus als Mrs. T.. Daarna worden er vijf magazines toegezonden die we door moeten nemen. Na die vijf magazines wordt Grote Zus nog een keer telefonisch benaderd om vervolgens nog drie keer in even zoveel jaren gebeld te worden.

Grote Zus wil wel meedoen en daarom vult Mrs. T. het inschrijfformulier in. Als Mrs. T. aankruist dat in ons gezin ‘alleen vader rookt’ is Grote Zus behoorlijk verrast: ‘huh, rookt papa dan?’, is haar reactie. Ja, tot Mrs. T.’s grote verdriet rookt papa nog nog steeds (Mr. T. rookt trouwens nooit thuis maar vooral tijdens zijn werk (so much voor een rookvrije werkplek (ach, het is zijn bus en roken ontspant tijdens het rijden aldus Mr. T.)) en soms bij het uitgaan. Mrs. T. snapt dan ook niet waarom hij niet gewoon stopt, maar helaas, dat lukt hem niet).

Wat denk jij, heeft een dergelijk onderzoek zin en zou je, als jouw kind tussen de 9 en de 11 is, er ook aan meedoen? En al stelde Mrs. T. de vraag eerder: rook jij en weet je nog op welke leeftijd jij begonnen bent met roken?