Twee juweeltjes

Mrs. T. las recent twee prachtige boeken.

De naaister van Pernambuco, Frances de Pontes Peebles

Op de achterflap:

De gezusters Emília en Luzia dos Santos, opgegroeid in een dorpje in het noorden van Brazilië, zijn heel verschillend van aard en al vroeg scheiden zich hun wegen. De romantische Emília trouwt met de zoon van de rijke Dr. Duarte Coelho uit Recife. De temperamentvolle Luzia sluit zich aan bij de ‘cangaceiros’, een bende revolutionairen die strijdt tegen de uitbuiting door machtige grootgrondbezitters en voor sociale hervormingen. Wanneer Luzia trouwt met hun leider Antonio, bijgenaamd de Havik, komt haar leven steeds meer in gevaar. Emília’s leven in de grote stad wordt overschaduwd door innig verdriet en eenzaamheid. Ze weet dat ze haar zus Luzia waarschijnlijk nooit meer zal zien, maar ontwikkelt een indirecte manier om met haar te communiceren. Dan vertrouwt Luzia haar een groot geheim toe.

Oh mensen, mensen, wat is dit een móói boek. Een prachtige vertelstijl, indrukwekkend, gebaseerd op historische feiten. Heel, heel erg mooi. Het debuut van Frances de Pontes Peebles is veelbelovend, de internationale pers noemt haar inmiddels de jonge Isabel Allende. Mrs. T. kan niet wachten op een volgend boek van deze getalenteerde schrijfster.

De verre kolonie, Tamara McKinley

Op de achterflap:

Wanneer George Collinson de intrigerende Eloise in Sydney ontmoet, is het liefde op het eerste gezicht. Maar Eloise is getrouwd met Edward Cadwallader, in alles de tegenpool van George en in staat tot gruwelijke daden. Edward zou nooit toestaan dat Eloise hem zou verlaten. Kilometers verderop staat de jonge Mandawuy, de laatst overgeblevene van zijn Aboriginal stam, voor een beslissing die zijn leven zal bepalen: voegt hij zich bij de blanken of sluit hij zich aan bij Aboriginal strijders, die een oorlog tegen de blanken voorbereiden?

De verre kolonie is een soort van vervolg op ‘Het land achter de horizon‘ een boek dat Mrs. T. vorig jaar las. Dat eerste deel was al fantastisch, De verre kolonie was wederom geweldig. En het leuke is, dat deel drie er ook al aan zit te komen!

Een derde boek waaraan Mrs. T. in dit logje nog aandacht wil schenken is ‘Paradiso‘ van Kees van Beijnum. Dat boek kreeg Mrs. T. van haar verjaardag en las ze onlangs.

Op de achterflap:

Op een warme zomerochtend is ‘geluksdeskundige’ Mart Hitz onderweg naar zijn vrouw om haar te vertellen dat hij haar voor een ander gaat verlaten. Aan de rand van zijn woonplaats stuit hij op een wegversperring. De dijk langs de ringvaart blijkt doorgebroken en de bewoners zijn overgebracht naar een sporthal. Als hij zijn vrouw daar niet kan vinden, begint een even duistere als zenuwslopende zoektocht die hem door het onbekende leven van zijn vrouw voert.

Dit boek leest vlot en het verhaal is best heel aardig. Maar in vergelijking met de juweeltjes die bovenstaande boeken zijn is dit boek wat Mrs. T. betreft een goedkope ring.

Op de foto ontbreekt ‘De verre kolonie’ omdat Mrs. T. dat boek op dit moment heeft uitgeleend aan haar moeder. Mrs. T. is best een beetje een bibliotheek: ze heeft gemiddeld zo’n vier tot vijf boeken uitgeleend aan familie of vrienden. Dat houdt ze bij in haar notitieschrift. Altijd handig om te weten waar haar boeken uithangen.

Leen jij ooit boeken van familie of bekenden of wellicht leen jij ze uit aan anderen? Hoe houd je daarvan het overzicht of vertrouw je erop dat je boeken wel weer terugkomen?