De Boekendief

Normaal staan boekrecensies die Mrs. T. schrijft al gauw een paar weken (zo niet een paar maanden) in klad klaar. Want tja, wie zit er nu eigenlijk op boekrecensies te wachten? En reacties krijgt Mrs. T. er ook al bijna niet op. Terwijl Mrs. T. toch wel al die moeite doet om haar publiek te verleiden tot het lezen van de (vaak) mooiste boeken. ;-)

Maar deze recensie, lieve lezer, die móet je ècht lezen. En vervolgens zul je je toch echt als een speer naar de bieb of de boekhandel moeten haasten (of naar bol.com moeten surfen) om dit boek te gaan bemachtigen. Dit boek verdient het om door heel veel mensen gelezen te worden én dit boek verdient het om veel en veel bekender te worden!

Gisteren heeft Mrs. T. ‘De boekendief‘ uitgelezen en vervolgens klom ze meteen in de pc om deze lyrische beoordeling te schrijven én deze meteen op haar blog te plaatsen. Zo bijzonder is dit boek voor haar! Zo ontzettend heeft ze genoten van dit bijzondere boek! Heus!!!

Zien jullie al die accenten die Mrs. T. bovenop bepaalde letters zet. En al die uitroeptekens?! Nou, zo fantastisch is dit boek en dat kan niet genoeg benadrukt worden.

Lieve mensen, zelden las Mrs. T. zo’n mooi, ontroerend, fascinerend, indrukwekkend, adembenemend, gruwelijk, zeer, zeer, zeer aangrijpend boek. Zo aangrijpend dat Mrs. T. er zelfs van moest huilen toen zij de laatste bladzijdes weglas.

Dat ze niet de enige is die totaal hoteldebotel is van dit boek, getuige wel de beoordelingen die lezers bij Bol.com aan dit boek gaven: klikkerdeklik!

Op de binnenflap:

Het is het jaar 1939. Nazi-Duitsland. Het leven van Liesel Meminger verandert op slag als ze bij het graf van haar broer een voorwerp vindt dat gedeeltelijk onder de sneeuw ligt. Het is Het Doodgravershandboek, dat daar per ongeluk lijkt achtergelaten.

Liesel leert lezen van haar pleegvader en begint een passie te ontwikkelen voor boeken en taal. Al spoedig steelt ze boeken uit de boekverbrandingen van de nazi’s, uit de bibliotheek van de vrouw van de burgemeester, waar er ook maar boeken te vinden zijn. Maar het zijn gevaarlijke tijden. Als het pleeggezin van Liesel een Jood in de kelder verbergt, gaat er een wereld voor Liesel open, maar ook dicht …

De Boekendief is een verhaal dat wordt verteld door de Dood, over de macht van woorden en het vermogen van boeken om te inspireren. In een magnifieke stijl, die bruist van intensiteit, brengt Markus Zusak ons een van de schrijnendste verhalen van onze tijd, een boek dat is voorbestemd een klassier te worden.

Prachtige zinnen schrijft Zusak, zinnen die lijken te leven, zo tovert hij met woorden. Werkelijk er staan zo’n mooie zinnen in het boek dat je ze af en toe opnieuw leest; die zinnen. Om opnieuw die zin te proeven, te genieten van de perfectie waarmee ze in het boek staan. De sfeer van het hele boek is zo intens, zo huiveringwekkend prachtig. Je maakt kennis met Liesel, Hans, Rosa, Max, Rudy, de burgemeestersvrouw en leeft met hen mee en alles wat ze meemaken. Dit boek moet wel een klassieker worden!

Zusak groeide op in Australië, zijn familie komt echter uit Duitsland en vertelde hem verhalen over de Tweede Wereldoorlog. In een interview zegt Zusak het volgende: “We have these images of the straight-marching lines of boys and the ‘Heil Hitlers’ and this idea that everyone in Germany was in it together. But there still were rebellious children and people who didn’t follow the rules and people who hid Jews and other people in their houses. So there’s another side to Nazi Germany,” (The Sydney Morning Herald).

De boekendief is een boek over boeken en wat woorden en zinnen voor mensen kunnen betekenen. In één woord: prachtig!

En nou zou Mrs. T. wel ‘ns willen weten of ze je overtuigd heeft. Ga jij dit boek lezen?

1 gedachte op “De Boekendief

  1. Jammer dat ik in 2009 je blog nog niet volgde want anders had ik dit meesterwerkje toen al gelezen! Echt een super mooi boek en ja, inderdaad beschreven alsof je je onderdeel van het verhaal voelt.

Reacties zijn gesloten.