Matilda en Emma

Mrs. T. las onlangs weer twee prachtige boeken.

Matilda’s laatste dans van Tamara McKinley

Op de achterflap:

Jenny Sanders krijgt Churinga, een afgelegen schapenfarm in de Australische outback, als afscheidscadeau van haar man. Een cadeau dat hij haar niet zelf meer heeft kunnen geven, want pas na zijn tragische dood hoort ze erover. Omdat ze niet weet waar ze met haar verdriet naartoe moet, vertrekt ze naar Churinga. Zo is ze tenminste op een plek waar haar man van hield. De overweldigende natuur en rust maken indruk op Jenny, maar Churinga blijkt ook een geheim te herbergen. Er hangt een sfeer van mysterie rond de vorige bewoonster van Churinga, ene Matilda Thomas. Jenny’s nieuwe buren zijn vriendelijk maar terughoudend en ze laten weinig los over Matilda. Maar hoe langer Jenny op Churinga is, hoe meer ze het gevoel heeft dat Matilda nog steeds aanwezig is. Dan ontdekt ze de vele dagboeken van Matilda, en al lezend wordt ze in een schokkend verhaal getrokken. Ze vraagt zich af of de erfenis van Churinga een zege is of een vloek…

Mrs. T. las de laatste maanden meer boeken van McKinley en het zijn allemaal mooie romans. Maar dit boek over Matilda is toch weer echt een topper!

Het droombeeld van Emma Blau van Ursula Hegi

Nadat Mrs. T. ‘Stenen van de rivier‘, een werkelijk fenomenaal boek, gelezen had, bestelde ze via Bol.com een tweedehands (!) exemplaar van ‘Het droombeeld van Emma Blau’.

Op de achterflap:

Aan het begin van de: twintigste eeuw ontvlucht Stefan Blau, die we kennen uit Stenen van de Stenen van de rivier, zijn geboortedorp Burgdorf. Hij trekt naar Amerika,een visioen achterna dat zich dusdanig in zijn ziel heeft gekerfd dat hij er elke nacht van droomt. Na talloze omzwervingen en verschillende baantjes begint bij aan de verwezenlijking van zijn ideaal: de bouw van een appartementencomplex aan het Winnipesaukeemeer dat hij ‘Wasserburg’ noemt. Twee van zijn echtgenotes vinden echter de dood in het kraambed. Dan keert hij voor één keer terug naar Duitsland om zijn jeugdliefde ten huwelijk te vragen.

Dit boek is prachtig. Het is van een heel andere orde dan Matilda’s laatste dans. Is het boek over Matilda een erg mooi, maar ook best eenvoudig verhaal, het boek van Hegi is vrij ingewikkeld. Je zou het bijna literatuur kunnen noemen! ;-)

Er wordt een heel aparte sfeer gecreëerd door Hegi. Ze schrijft zinnen vol met komma’s, maar maakt die zinnen zo wondermooi, dat je soms helemaal in haar woorden lijkt te verdrinken. Gedachtes en gewoontes van de hoofdpersonen zijn prachtig verweven in het boek en drukken een stempel op de daden van die hoofdpersonen.

Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?