Drie boeken

Mrs. T. pakt maar weer drie boeken in één recensielogje. Ze las onlangs:

Ik geef je de aarde, Chufo Lloréns

Op de achterflap:

Ambitie, eer en liefde in het Barcelona van de 11e eeuw.

Op de vlucht voor armoede vestigt de jonge boerenzoon Martí Barbany zich in Barcelona. Hij weet zich allengs op de twerken tot een welvarend en vooraanstaand man. Maar zijn succes roept ook afgunst op.

Verweven met Martí’s verhaal is dat van Ramón Berenguer I, graaf van Barcelona. Door zijn overspelige liefdesrelatie verandert de stad in een politiek en religieus wespennest. De vrede komt erdoor op het spel te staan.

Ik geef je de aarde is een epische roman over het leven in het vroegmiddeleeuwse Barcelona. Op magistrale wijze worden fictie en historische feiten gecombineerd in een levendige schildering van een stad waar afkomst, intriges, economische belangen en religieuze overtuigingen zorgen voor intense emoties: vriendschap, passie, afgunst eer en wraak.

“Geef me een land, mijn liefste, waar ieder mens vrij kan leven, met zijn eigen religie, en waar geen bazen en slaven zijn. Een land waar iedere burger gelijk is.”

Mrs. T. is gek van dit soort boeken en ook ditmaal kwam ze niet bedrogen uit. Dit boek is echt heel erg mooi. De hoofdpersonen zijn losjes gebaseerd op echte personen en daardoor gaat het boek nog meer leven. Ik geef je de aarde, belooft de lezer dik 700 bladzijdes leesgenot.

Spoorloos, Harlan Coben

Mrs. T. las al eerder boeken van Coben en een uitgave van € 3,95 kan ze natuurlijk helemaal niet laten liggen.

Op de achterflap:

Je eerste liefde vergeet je nooit, die van mij werd vermoord.

Elf jaar geleden werd Will Kleins ex-vriendin Julie gewurgd aangetroffen in de kelder van haar huis. Al het bewijs wees in de richting van Wills oudere broer Ken. Die verdween echter spoorloos en er werd nooit meer iets van hem vernomen. Iedereen vermoedt dat hij niet meer leeft.

Will heeft inmiddels de draad weer opgepakt. Maar als zijn moeder op haar sterfbed onthult dat Ken nog leeft, en kort daarna Wills vriendin Sheila plotseling verdwijnt, pakken donkere wolken zich weer samen boven zijn leven.

Een erg spannende thiller. Er gebeurt heel veel in dit boek en er zit veel vaart in het verhaal. Daarbij leest het boek erg soepel. Echt een aanrader, zeker voor deze prijs!

De stilte van de rivier, Judith Allnatt

Op de achterflap:

Het is 1976 en Engeland heeft in geen jaren zo’n hittegolf gehad. Voor de boeren is het een hel: de weilanden zijn gortdroog en het water wordt schaars.
Op een afgelegen melkveehouderij wonen Jess en haar broertje Tom samen met hun norse, steeds agressiever wordende vader. Hun moeder Sylvie heeft hen jaren geleden verlaten en de puberende Jess probeert zo goed en zo kwaad als het kan zowel een moeder voor Tom te zijn, als ook de rechterhand van haar vader.
Hoewel Jess haar best doet om beide taken goed te vervullen, wil zij niets liever dan met haar klasgenoten samen zijn. Bovendien doet ze het goed op school en is het haar grote wens om later naar de universiteit te gaan. Ondertussen dagdroomt ze nog altijd over de terugkeer van haar moeder.
Maar wanneer Jess Sylvie’s oude dagboek vindt, ontdekt ze langzaam maar zeker de waarheid over haar moeders verleden.
Terwijl de droogte toeneemt en het waterpeil van de rivier zakt, neemt de onderlinge spanning binnen het gezin toe. Uiteindelijk leidt dit tot een onafwendbare confrontatie tussen Jess en haar vader, met verwoestende gevolgen voor iedereen…

Een aangrijpend en tragisch boek. Je leeft mee met alles wat Jess meemaakt. Haar wens om te gaan studeren en het feit dat dat van haar vader niet mag, de zorg die zij heeft voor haar kleine broertje en voor het huishouden, de eisen die haar vader aan haar stelt, de wens van Jess om net zo te zijn als haar klasgenootjes. De onverzoenlijkheid van de vader maakte Mrs. T. af en toe gewoon boos. Aan de andere kant lijkt het haar tragisch als je je leven leeft met zo’n wrok in je.

Het waren dus weer drie totaal verschillende boeken (heerlijk dat er zo veel verschillende soorten boeken zijn!!!): naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?