Geniaal geleend

Het komt niet zo vaak voor dat Mrs. T. een boek leent. Maar toen een collega van haar vertelde over het geniale boek dat ze onlangs las en Mrs. T. vervolgens het boek te leen gaf, begon Mrs. T. er meteen aan. Mrs. T.’s collega heeft geen woord te veel gezegd: Kind 44 van Tom Rob Smith is geniaal!

Het boek heeft geen achterflap waarop de inhoud van het boek wordt weergegeven. Verder heeft het een behoorlijk aparte layout. Dat is even wennen, maar past op de een of andere manier ook perfect bij de sfeer van het boek.

Kind 44 speelt in1953 inde communistische Sovjet-Unie. Een land dat zeer streng bestuurd wordt, waarin persoonlijke vrijheden ondergeschikt zijn aan het algemeen belang en waarin een kleine misstap een mens al fataal kan worden. In dat land leeft Leo Demidov, een jonge en toegewijde officier van de meedogenloze geheime dienst, met zijn vrouw Raisa.

Leo begint meer en meer te twijfelen aan zijn werk, aan de hardheid waarmee geopereerd wordt, de totale onvrijheid. Leo komt, door omstandigheden, per toeval op het spoor van een seriemoordenaar. In de Sovjet-Unie bestaan echter geen (serie)moordenaars. Het gezag doet er alles aan om iedere afzonderlijke moord in de schoenen te schuiven van ongewenste personen. Dat is handig, want zo komt het gezag zonder al te veel poeha af van homofielen, krankzinnigen of andere nietsnutten.

De verschrikkingen van het Stalinistische regime worden bijzonder treffend en zéér beklemmend beschreven. Of mensen die opgepakt worden nu schuldig of onschuldig zijn, als de geheime dienst klaar is met een ‘verdachte’ heeft deze alles bekend wat men wilde. Als een verdachte doorsloeg, betekende dat vaak meteen voor veel andere onschuldige mensen dat ook zij opgepakt werden.

De zoektocht van Leo en Raisa naar de moordenaar, de verwijdering én toenadering tussen hen, de logica én de heftigheid van het boek: het is zeer de moeite waard.

Tom Rob Smith schijnt een trilogie te gaan schrijven over Leo en Raisa. Mrs. T. weet zeker dat ze die gaat lezen. Ze hoopt dat deel twee (inmiddels ligt dat op het stapeltje nog te lezen boeken en ditmaal gewoon gekocht) en drie net zo goed zullen zijn als dit deel één. Mocht dat zo zijn, dan evenaart Smith wat Mrs. T. betreft de trilogie van Stieg Larsson.