Naar bed, naar bed, zei Duimelot

Laatst was nichtje hier op bezoek en kregen we het over bedtijden. Ik moet zeggen dat ik behoorlijk schrok toen ze zei dat haar oudste dochter (11 jaar) door de week elke dag om 21.30 uur naar bed gaat (de jongste van 8 gaat maar iets vroeger).

Dat is hier toch wel enigszins anders. Grote Zus is inmiddels 10½ jaar en zij gaat heel wat eerder naar boven om dan meestal een kwartiertje later in bed te liggen:

  • maandag → 20.00 uur naar boven
  • dinsdag → 20.15 uur naar boven (in verband met voetbaltraining)
  • woensdag → 20.00 uur naar boven
  • donderdag → 20.15 uur naar boven (in verband met club)
  • vrijdag en zaterdag → op vrijdag en zaterdag mag ze twee uur opblijven verdelen. Dat kan betekenen dat ze op vrijdag en op zaterdag om 21.00 uur naar boven gaat, maar ook dat ze bijvoorbeeld op vrijdag tot 22.00 uur opblijft en op zaterdag dan om 20.00 naar boven gaat (of andersom). Een en ander is voornamelijk afhankelijk van het televisie-aanbod (of een incidenteel kinderfeestje dat ‘s avonds gegeven wordt)
  • zondag → 20.00 uur naar boven

Als ze in bed ligt dan leest ze nog een tijdje, of ze schrijft in haar dagboek of doet andere belangrijke dingen, maar dat duurt meestal niet langer dan een half uurtje.

Waarschijnlijk wordt de 20.00 uur in groep 8 20.30 uur, maar dat weet ik nog niet zeker. Ik moet zeggen dat Mr. T. en ik het heerlijk vinden dat wij het grootste deel van de avond nog gewoon voor onszelf hebben.

Kleine Zus gaat iedere dag om 18.55 uur (na het Jeugdjournaal) naar boven en ligt er dan een kwartiertje later in. Af en toe mag Kleine Zus ‘een beetje opblijven’, zoals ze het zelf noemt. Als ze dan ook nog een zakje chipjes krijgt, dan heeft ze groot feest.

Als we ooit strijd hebben over de bedtijd (en dat komt niet vaak voor), dan hebben we dat met Kleine Zus. Grote Zus vindt het toch wel prima zo. Kleine Zus vindt zichzelf echter veel te groot om al zo vroeg naar bed te moeten! ;-)

We hebben ook geen uitgebreide rituelen bij het naar bed brengen. Zo heb ik nooit voorgelezen als de meiden naar bed gaan, voorlezen doen we meestal na de middagboterham. Het enige wat we doen is samen een liedje zingen, elkaar een dikke knuffel geven en natuurlijk een lekkere welterustenkus als toetje. Als we dan de slaapkamerdeur uitgaan, dan trokken we nog altijd aan zo’n muziekdingetje. Dat muziekdingetje is sinds een dikke week verleden tijd: ‘Ik hoef die zingeend niet meer als ik ga slapen’, deelde ze ons laatst mee.

Lang geleden logde ik al ooit over de bedtijd van Grote Zus, leuk om die reacties nog ‘ns na te lezen.

Hoe zit/zat het met de bedtijden van jouw kind(eren) of kan je je nog herinneren hoe het vroeger bij jou ging?