Gevangen

In mijn boekenkast staat al jaren ‘De beproeving‘ van Stephen King. Het was tot voor kort het enige boek dat ik ooit las van King. Een prachtig boek overigens, het lezen ervan was verre van een beproeving.

Onlangs was ik in de boekenwinkel en zag ik weer zo’n pil van King liggen. Normaliter kijk ik eigenlijk niet om naar boeken van King, hij is niet echt mijn schrijver (raar omdat ik wel van fantasy (als in Koontz en Feist) houd). De omslag van het boek triggerde me echter en het was een boek van het formaat ‘De beproeving’. Ik nam ‘Gevangen‘ ter hand, las de binnenflap en kocht het boek vervolgens zonder enige terughoudendheid.

Gelukkig maar, want Gevangen is een zeer intrigerend boek.

Op de binnenflap:

Van het ene op het andere moment wordt de gemeente Chester’s Mill in Maine van de buitenwereld afgesloten. Een koepel van energie, onzichtbaar maar ondoordringbaar, houdt iedereen gevangen, en er kan niemand van buiten meer in.

De meest corrupte man van de stad grijpt zijn kans en vormt een microtirannie waarbij Gestapopraktijken verbleken. En wie houdt hem tegen? Het leger staat opgesteld buiten de koepel maar kan niets uitrichten, zelfs niet met behulp van de krachtigste raketten.

De sociale structuur in Chester’s Mill verslechtert even snel als de kwaliteit van de lucht onder de koepel. Als lezer kun je maar één huiveringwekkende conclusie trekken: als de machtsbalans ook maar enigszins uit evenwicht raakt kun je in een horrorsituatie verzeild raken die met geen pen te beschrijven valt.

De grootste monsters, dat zijn je medemensen.

Ik vond het een zeer indrukwekkend boek met perfect uitgeschreven karakters en meeslepende verhaallijnen. Daarbij heeft dit boek een manier van schrijven die erg soepel wegleest. Ondanks de vele personages in het boek verveelt het geen seconde.

Er is helaas wel één minpunt wat mij betreft: het einde wordt afgeraffeld (ik zal niet zeggen hoe, omdat je wellicht het boek nog wilt gaan lezen) en dat is best jammer als je dik 950 bladzijdes genoten hebt! (Beetje raar, dat het boek bij Bol.com blijkbaar 1056 heeft en mijn exemplaar ‘maar’ 973.)

Wat vind jij van de boeken van Stephen King?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *