Heldin

Wow, heeft schoonzus zomaar iemand het leven gered! Gisterenavond had ze een feestje en daar werd ze (schoonzus is verpleegkundige, maar niet op een afdeling waar levensbedreigende situaties voorkomen) op een gegeven moment geroepen omdat iemand in een andere zaal een epileptische aanval had. Tenminste dat dacht men. Al snel was duidelijk dat het helemaal niet goed was en schoonzus heeft de vrouw moeten reanimeren.

Toen de ambulance kwam werd de vrouw nog vier keer gedefibrilleerd waarna ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht is. Uiteindelijk is ze gedotterd en ligt ze op de IC. De verwachting is dat ze volledig zal herstellen.

Schoonzus is behoorlijk onder de indruk van hetgeen ze mee heeft gemaakt. Terecht, lijkt me. Volgens mij bereikt je adrenaline torenhoge waardes als je met zoiets geconfronteerd wordt. Gelukkig was schoonzus koelbloedig genoeg om te doen wat ze moest doen. Schoonzus is de heldin van de dag! Wat zeg ik, de heldin van het jaar!

Of ik zoiets zou kunnen? Ik waag het te betwijfelen. Ooit volgde ik een cursus EHBO bij kinderen, dus ik weet wel iets van reanimeren, maar het lijkt me zo heftig om het ook echt te moeten doen. Ik hoop dat ik nooit voor die keuze kom te staan.

En jij: kan je reanimeren en heb je enig idee hoe je in een dergelijke situatie zou reageren?