Vasten

Ze wist het zeker. Ze ging vasten. Vanaf de dag na carnaval tot aan Pasen zou Grote Zus niet snoepen. Vandaag begon ze dus. Toen we vanmiddag in de auto zaten en ik haar een mentos aanbood zuchtte ze: ‘maham, ik ben aan het vasten’. Ik was dus degene die het even vergeten was.

Om het zichzelf niet al te zwaar te maken heeft ze wel een paar dingen met zichzelf afgesproken. Zo mag ze:

  • aanstaande vrijdag bij de film wel iets snoepen.
  • op verjaardags-/kinderfeestjes wel snoepen. ‘Maar heel misschien neem ik het snoep dan toch mee naar huis, maar dat ligt er gewoon aan’, meldt ze nog even. (En er komen me toch een boel feestjes aan in die veertig dagen: minstens twee kinderfeestjes, oom jarig, oma jarig, tante jarig, mama jarig.)
  • in plaats van een snoepje neemt ze af en toe fruit.

Alle snoepjes die ze niet eet gaan in haar snoeptrommel. Die zat al hartstikke vol en dat is nu allemaal in een plastic zak verdwenen.

Lang geleden logde ik ooit over ons ‘snoepbeleid‘ en dat is nog niet echt veranderd. Nog steeds twee keer per dag een snoepje. Snoep dat meegebracht wordt van feestjes of tractaties op school gaat in de trommel. Afgelopen zondag bracht Grote Zus een ongelooflijke berg snoep mee van de carnavals-optocht. ECHT NIET NORMAAL!!! Ze moest de buit delen met Kleine Zus en vervolgens mocht er één snoepje gegeten worden. De meiden zouden met deze carnavalsbuit zeker twee maanden vooruit kunnen.

We hebben het meegemaakt dat de chocolademuntjes van het ene sinterklaasjaar nog niet op waren toen het volgende sinterklaasjaar al weer voorbij was. Het kan natuurlijk ook zijn dat ze chocolademuntjes niet zo lekker vinden.

Maar goed: vasten dus. Ik vind het dapper van haar, dat ze het gaat proberen. Als ze het echt volhoudt  dan zal ik aan het eind van de vastenperiode een foto maken van haar snoeppot.

Doe jij aan vasten? Heb je vroeger ooit moeten vasten? Of misschien ben je wel bekend met heel andere vormen van vasten (sapvasten of zo?). Kortom: vertel!