We moeten het even over Kevin hebben

Jeminee, heb ik daar even een heftig boek uitgelezen!

We moeten het even over Kevin hebben‘ van Lionel Shriver is een buitengewoon aangrijpend boek.

Op de achterflap:

Die ene donderdag, waarop haar zoon een aantal medescholieren vermoordt, kan nooit meer worden teruggedraaid. Is het de schuld van de moeder, doordat ze nooit echt van haar zoon gehouden heeft? Is het de schuld van de vader, die zijn zoon nooit wilde zien zoals hij werkelijk was? In brieven aan haar man -die afwisselend wanhopig en dan weer berustend, maar altijd pijnlijk eerlijk zijn-, probeert Eva Khatchadourian erachter te komen of zij aansprakelijk is voor die ene donderdag. Wanneer ging het fout?

We moeten het even over Kevin hebben is de aangrijpende zoektocht van een moeder naar het antwoord op de vraag of het karakter van je kind is aangeboren of aangeleerd. Met dit actuele thema over massamoorden op middelbare scholen geeft Lionel Shriver een indringende en controversiële kijk in het gevoelsleven van de ouders van de dader.

Uit het boek komt heel duidelijk naar voren dat Eva nooit van haar zoon gehouden heeft. Dat ze dus werkelijk -vanaf de geboorte van haar kind- niet van hem gehouden heeft. Dat ze altijd achterdochtig is geweest bij alles wat hij deed, dat ze hem nooit enige warmte heeft gegeven.

Je vraagt je dus af of het logisch is dat Kevin deed wat hij deed. Omdat hij natuurlijk weet dat zijn moeder niets van hem wil weten. Terwijl hij duidelijk toch liever met haar te maken heeft dan met zijn vader die nooit ook maar iets slechts in Kevin ziet. Heel apart dit boek, maar ook heel interessant.

Echt een erg indrukwekkend en zeer heftig boek. Apart van opzet door de briefvorm waar het in gegoten is. Met prachtige zinnen die af en toe gewoon opnieuw gelezen moeten worden, zo mooi.

‘We moeten het even over Kevin hebben’ is een echte aanrader. Je moet wel behoorlijk stevig in je schoenen staan, want het is niet bepaald een kinderachtig boek. De laatste paar hoofdstukken maken het boek nog erger dan je voor mogelijk gehouden hebt. Terwijl het toch niet echt een thriller is.

Denk jij dat je dit boek ooit gaat lezen? 

1 gedachte op “We moeten het even over Kevin hebben

Reacties zijn gesloten.