Anti-dieet-dag

En zo volgt er na Dodenherdenking en Bevrijdingsdag op 6 mei blijkbaar de Anti Dieet dag. Daar had ik nog nooit van gehoord moet ik bekennen. De Anti Dieet dag bestaat echter al 18 jaar en is destijds ingesteld om de waanzin van het diëten en het slankheidsideaal aan de kaak te stellen.

Op de site is het volgende te lezen:

Op de Anti Dieet dag gaat het over: lekker in je vel, fit en gezond zijn en een goed gewicht.
En dan hebben we het NIET over diëten, poeders, pillen of operatie maar ontdekken hoe jouw eetpatroon in elkaar zit. Wat zijn jouw valkuilen? Hoe doorbreek je patronen en gewoontes.

Deze dag vraagt je:

  • Een dag niet aan de lijn te doen, ook als je normaal wel een dieet volgt.
  • Eens na te denken over hoe diëten je leven beïnvloedt.
  • Een dag niet op de weegschaal te staan en jezelf niet te meten.
  • De slachtoffers te herdenken van eetstoornissen en onveilige afslankmethoden.
  • Te helpen een eind te maken aan vooroordelen en discriminatie op grond van gewicht en omvang.
  • Te sporten en bewegen omdat het goed voelt en gezond is.

Ik denk dat veel mensen wel ervaringen hebben met diëten, afvallen, jojo’en, sporten en dat soort ongein. Zelf ben ik sinds september 2008 zonder moeite dik 15 kiloafgevallen. Ik begon destijds, op aanraden van de acupunctuurmevrouw, aan een soort van reinigingskuur (die overigens maar zeven dagen duurde!) en op de een of andere manier sloeg die geweldig goed aan.

Zelf heb ik ook een aantal dikkere periodes gekend (gaan samenwonen is bijvoobeeld een erg goeMr. T.ier om aan te komen, aan het eind van de zwangerschap van Grote Zus woog ik zelfs boven de100 kiloen die kilo’s gingen er maar zeer langzaam af). Aan mijn dikke(re) periodes kwam een eind door goed op mijn voeding (lees: vooral tussendoortjes en de avondsnacks) te letten en te sporten. Er kwamen nooit pillen aan te pas, ik heb nog nooit calorieën geteld, de Weight Watchers hebben nog nooit van mijn aanwezigheid mogen genieten. Als het nodig is, kan ik dus best streng zijn voor mezelf. ;-)

Echt heel veel last van het dik zijn heb ik nooit gehad. Ik was er gewoon niet zo mee bezig eigenlijk. Het wás nu eenmaal zo. Misschien dat dat ook een van de redenen is dat ik zo gemakkelijk af kan vallen? Omdat ik toch best wel tevreden was? Al moet ik zeggen dat ik mezelf er nu heel goed uit vindt zien en dat voelt natuurlijk erg tof. Maar toen was ik daar niet mee bezig. Ik zag het toen gewoon niet zo. Ik leg het misschien een beetje raar uit, maar zo was/is het denk ik wel. Ik zal nu dus ook echt wel m’n best doen om zo te blijven. Het stomme echter is, dat ik er mijn best niet voor hoef te doen. Het lijkt een beetje vanzelf te gaan. Hoe cool is dat!?

Maar goed, Anti Dieet dag dus. Ik denk dat het best goed is om daar op z’n tijd stil te staan bij je lijf en zo, maar om er nu meteen een hele dag aan te wijden?

Mijn vragen van vandaag: beïnvloedt jouw gewicht en/of diëten jouw dagelijks leven? Heb je al veel verschillende diëten gedaan? Welk dieet ging hartstikke goed, welk was verschrikkelijk? Doe je aan sport? Kortom: alles wat je kwijt wilt over lijf en dieet is welkom.