Weer drie uit

Ik las onlangs ‘Dag van ontmaskering’, ‘De een van de ander’ en ‘Kathedraal van de zee’.

Dag van ontmaskering, Allan Folsom

Op de achterflap:

John Barron was een van de beste rechercheurs van de LAPD Elite Squad. Maar een dodelijke schietpartij veranderde zijn leven voorgoed. In Europa is hij onder de naam Nicolas Marten een nieuw, teruggetrokken leven begonnen – tot de Amerikaanse president, John Henry Harris, zijn hulp inroept.

Marten wordt naar Equatoriaal-Guinea gestuurd om informatie te verzamelen over een pacht tussen een grote Amerikaanse oliemaatschappij en een groep huurmoordenaars. Hij ontekt dat de Amerikanen wapens leveren aan rebellen in het door oorlog geteisterde land, en moet vechten voor zijn leven als hij explosief bewijsmateriaal in handen krijgt. Lukt het hem de president te bereiken voor hij wordt ingehaald door anderen die op hetzelfde spoor zitten, onder wie een voormalige SAS-commandant, de roekeloze directeur van de oliemaatschappij en de CIA …

Moord, geweld en bedrog achtervolgen marten terwijl hij vlucht van West-Afrika naar Berlijn en Lissabon. Op het spel staat de macht over een reusachtig olieveld – en daarmee de wankele balans tusen goed en kwaad, rechtvaardigheid en politieke spelletjes. De prijs: duizenden mensenlevens. De oorzaak: een geheim document met de naam het Hadrianus Memorandum.

Kan iemand me er alsteblieft aan herinneren dat ik geen nieuw boek van Folsom meer koop! Dit is het vijfde boek van Folsom en na nummer één (inmiddels een klassieker vind ik) De dag na morgen, wordt het niveau helaas rap minder.

Dag van ontmaskering is een prima thriller, maar helaas pakte het boek mij niet echt. Jammer!

De een van de ander, Philip Kerr

Op de achterflap:

München, 1949: een stad waar schimmige handel, hebzucht en vluchtende oorlogsmisdadigers samen komen. Ook na de oorlog is het een plek vol verraad. Privédetectives krijgen heel wat onfrisse zaken aangeboden, zoals het uitwissen van iemands naziverleden en het uitzoeken van claims op geroofde goederen. Het vervult Bernie Gunther met afschuw – maar zorgt ook voor geld in zijn portemonnee.

Dan wordt hij ingehuurd door een vrouw wier echtgenoot, een oorlogsmisdadiger, is verdwenen. Ze wil graag de bevestiging dat hij dood is. Het lijkt een eenvoudige klus, maar in naoorlogs Duitsland is niets eenvoudig en is niets wat het lijkt te zijn.

In eerste instantie moest ik best even wennen aan dit boek en de stijl, maar gaandeweg werd ik echt in het verhaal getrokken. Een zeer interessant boek, niet in het minst omdat het een periode in de geschiedenis beschrijft van net na de Tweede Wereldoorlog. Het boek zit goed in elkaar en is erg verrassend. Zeer de moeite waard dit boek.

De kathedraal van de zee, Ildefonso Falcones

Op de achterflap:

Begin veertiende eeuw. Wie erin slaagt een jaar en een dag binnen de stadsmuren van Barcelona te wonen, is een vrij mens volgens het plaatselijk recht. De Catalaanse boer Bernat glipt door de poort naar binnen en redt zo zijn babyzoon Arnau van een leven als lijfeigene. Het kind groeit op in de bruisende binnenstad, waar een kathedraal in aanbouw is: de Santa María del Mar. Samen met zijn boezemvriendje Joan werkt hij mee.

In de loop der jaren gaat het Arnau als vrij man voor de wind: hij overleeft honger, oorlog en zelfs de zwarte dood. Maar dan belandt hij door verraad in de kerkers van de Inquisitie. Wat is zijn vroegere vriendschap met Joan nog waard?

Een historische roman is (bijna) altijd goed wat mij betreft. Ook dit boek is de moeite waard. Zeker de uitwerking van de hoofdpersonen is erg tot de verbeelding sprekend. Het enige minpuntje vond ik het, bij tijd en wijle, nogal simplistische taalgebruik. Dat is best vreemd, zeker gezien het feit dat er ook regelmatig ingewikkelde geschiedkundige stukken in het boek staan.

Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan?