Verkeersdiploma

Afgelopen week haalde Grote Zus haar verkeersdiploma. Dit diploma bestaat uit een schriftelijk en een praktisch deel.

Het (landelijke) schriftelijke examen was al een paar weken geleden, daarvoor slaagde ze gelukkig de eerste keer. Thuis heeft ze regelmatig geoefend op deze site (klikkerdeklik ) en dat heb ik zojuist dus ook maar even gedaan. Ik deed oefenexamen 1 en had van de 30 vragen 25 vragen goed. Geslaagd!!! Ook al had ik dus vijf vragen fout. Ik heb de foute vragen nog een keer opnieuw gedaan en beantwoordde vervolgens nog vier vragen goed. Het valt gewoon niet altijd mee vind ik, dit soort verkeersvragen (en het is vaak ook een kwestie van goed lezen!). Zo weet ik zeker dat ik de betekenis van veel verkeersborden niet eens zou kunnen noemen. Is dat heel erg?

Voor het praktijkexamen kregen we een tijd geleden de te fietsen route mee naar huis. Die route hebben we vervolgens twee keer geoefend. De eerste keer ging nog wat haperend, maar de tweede keer ging hartstikke soepel. Afgelopen dinsdag was dan de grote dag. Gekleed in van die prachtige hesjes reden dik 500 groep zeveners door de gemeente. Zij werden gecontroleerd door vrijwilligers die zich op strategische punten hadden opgesteld.

Gelukkig heeft Grote Zus niet lang op de uitslag hoeven te wachten: donderdag kreeg ze haar diploma mee naar huis. Van de 27 klasgenoten waren er 25 geslaagd!

Ik vind het natuurlijk hartstikke goed dat er zoveel aandacht aan geschonken wordt. Als ik naar mijn werk fiets zie ik echter de ‘echte’ praktijk van naar school fietsende jeugd. Daar word ik dus niet vrolijk van. Met gemak fietsen ze met vier of vijf kinderen naast elkaar, rode verkeerslichten worden genegeerd (okay, ik fiets zelf ook regelmatig door rood, maar ik kíjk tenminste nog!) en er wordt flink gezwabberd over de weg. Af en toe vind ik het onbegrijpelijk dat er niet meer ongelukken gebeuren.

Durf jij de test ook te maken? Zo ja, wat was jouw score?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *