Tussendoortjesgedoe

Kijk, dat er door ouders best heel vaak ongezonde of veel te grote tussen-doortjes meegegeven worden aan hun bloedjes van kinderen, dat herken ik, want dat zie ik als ik de meiden naar school breng.

Ik weet ook dat het af en toe verdraaide lastig is om je eigen kinderen steeds maar weer opnieuw uit te moeten leggen dat wij dat niet doen, omdat wij dat niet verstandig/goed vinden. Dat wij kiezen voor rijstwafels, een stuk ontbijtkoek (ok, dan wel in de happervariant), fruit of drinken (ranja of water in een beker of -ok, ik beken- af en toe een pakje).

Dat de school daarom beleid ontwikkelt om duidelijke regels omtrent de tussen-doortjes en traktaties te kunnen hanteren, dat vind ik best heel logisch.

Dat het niet nodig is om een kind (en dan vooral kleuters) een vol pakje sultana’s mee te geven als tussendoortje, vind ik begrijpelijk. Dat al die geweldige koeken (die vaak per twee verpakt zijn) nou niet bepaald gezond zijn, dat begrijp ik ook. Dat de school niet zit te wachten op dagelijks een boel afval omdat de kinders allemaal pakjes drinken meekrijgen, ook dat vind ik legitiem.

Dat een school vervolgens echter bepaalt dat maandag tot en met donderdag groente-/fruitdagen zijn en dat er alleen op vrijdag een eigen tussendoortje naar keuze (met daarbij dan ook weer strikte richtlijnen) meegegeven mag worden, dát gaat mijn pet echter volledig te boven. Voor dat tussendoortje worden de volgende richtlijnen gegeven: een mini eierkoek of een mini krentenbol, één evergreen, sultana of volkorenbiscuitje in plaats van het hele pakje, geen producten die plakkerig zijn voor het gebit, een bruine boterham.

De meiden krijgen hier sowieso altijd verantwoorde tussendoortjes (op een enkele uitzondering na, laten we zeggen één keer per kwartaal of zo, af en toe moet het toch ook feest zijn nietwaar?) mee. Beide dames zijn wild van rijstwafels en die gaan dan ook vrij regelmatig mee naar school. Dát mag dus straks niet meer. Correctie, dat mag wel, maar alléén op vrijdag! Dáá1r baal ik van!!! Daar baal ik heel erg van!!!

Nogmaals, ik begrijp dat de regels aangescherpt moe(s)ten worden, maar dit vind ik echt niet tof. Ik vind het niet normaal dat de school bepaalt dat ik op maandag tot en met donderdag alleen maar groente of fruit mee mag geven aan de meiden. Het klinkt misschien ook wel een beetje zielig, maar ik heb nu zelfs een beetje het gevoel dat wij ‘gestraft’ worden terwijl we het wat de tussendoortjes betreft juist altijd zo verantwoord deden.

Waarom niet gewoon een lijst gemaakt met toegestane tussendoortjes en de ouders vervolgens laten bepalen wat ze wanneer aan hun bloedjes meegeven?

Wat vind jij? Reageer ik overdreven of kan jij je vinden in het feit dat de school bepaalt dat maandag tot en met donderdag groente-/fruitdagen zijn?