De zwarte orde en Het element vuur

De poll hiernaast laat zien dat de thriller een buitengewoon favoriet boek is (ik heb zelf ook op thrillers gestemd). Dus … heb je zin in een zeer spannend boek? Lees dan ‘De zwarte orde‘ van James Rollins.

Op de achterflap:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bombarderen de Russen Breslau, waar zich een geheim laboratorium van de Duitsers bevindt. De nazi’s executeren ter plekke alle medewerkers die te maken hebben met de experimentele proeven in het laboratorium. De enige overlevende is een baby met een rode tatoeage van een rune onder zijn voet.
Jaren later wordt Sigma ingezet, de Amerikaanse elite-eenheid onder leiding van Grayson Pierce, om een reeks vreemde incidenten te onderzoeken die in verband wordt gebracht met de gebeurtenissen in Breslau.

De zwarte orde is een prima boek. Lekker spannend en het leest als een tierelier. De hoofdpersonen (de goede personages dan uiteraard) zijn erg sympathiek en maken me toch een boel mee. Niet alles is even geloofwaardig (of misschien ben ik erg naïef en is juist alles wat in dit boek staat mogelijk), maar dat doet niets af aan de kracht van het boek. James Rollins heeft er een nieuwe fan bij.

Een tijdje geleden logde ik over ‘Sneeuwwitte bloem‘ en het feit dat ik het vervolg daarvan inmiddels gekocht had. Zodra het boek binnen was heb ik het in een paar dagen uitgelezen. Kan je nagaan hoe lang dit blogje in klad klaar heeft gestaan. ;-)

Op de achterflap:

Midden negentiende eeuw. De Grote Honger in Ierland heeft Ellen Rua O’Malley tot weduwe gemaakt. Met haar twee nog in leven gebleven kinderen en een zwijgzaam meisje dat zij uit een grote groep wezen heeft weten te redden, ontvlucht zij haar vaderland en steekt de Atlantische Oceaan over naar Boston, Amerika’s walhalla van handel en kennis. Ellen vindt er een man met wie ze hertrouwt en een eigen wijnimport opricht.

Maar dan begint haar bestaan opnieuw te wankelen. Met het vuur dat Ellen Rua O’Malley in zich heeft en dat haar tot grootse daden aanzet, dreigt ze nu zichzelf te ruineren.

Dit boek bestaat wat mij betreft uit twee delen. Het eerste deel is erg mooi, maar ráákt me niet heel erg. Ellen verwerpt in dat eerste deel haar vroegere leven en op de een of andere manier lijkt dat niet correct. Er gebeurt van alles in het boek en ik kan dat hier niet allemaal neerzetten omdat ik dan veel te veel verklap, maar wat me vooral treft is het feit dat haar geloof Ellen tegelijkertijd zo bevrijdt en zo beknot. Op een gegeven moment neemt Ellen gedwongen (vooral door zichzelf trouwens) afscheid van alles wat haar lief is en begint ze af te glijden. Ik vond het zo triest te lezen hoe mijn heldin alles achterlaat, onder erbarmelijke omstandigheden gaat werken in een schoenenfabriek en langzaam maar zeker afscheid neemt van haar gezonde verstand en het leven. Echt heel triest. En toch, in het tweede deel van het boek komt toch ook weer ergens de kracht van Ellen uit Sneeuwwitte bloem tevoorschijn.

Naar welk boek zou jouw voorkeur uitgaan en heb je wellicht nog een thriller die je me kunt aanraden?