Gastlogje

Hier het beloofde gastlogje.

Jullie hebben natuurlijk al lang begrepen dat ik de trotse moeder van Mrs. T. ben. Onlangs kwam weer eens het oude schoolschrift op tafel waarin ik meer dan 50 jaar geleden op de huishoudschool aantekeningen maakte. Al lezend merk je dan hoe gedateerd het is en hoe anders opvattingen over huishouden en gezin toen waren als tegenwoordig. Zo staat er bijvoorbeeld “de huisvrouw moet zorgen dat de huiskamer schoon en opgeruimd is als haar man van zijn werk komt zodat hij in een makkelijke stoel kan ontspannen na zijn zware werkdag.” ( Alle mannen die dit horen vragen of die school nog bestaat!)

In dat zelfde schriftje heb ik opgeschreven wat ik allemaal gespaard had voor mijn uitzet. Zonder tenminste 16 lakens met bijpassende slopen, 24 hand- en theedoeken kortom, zonder volle linnenkast, kon je geen eigen huishouden beginnen.

De weddenschap die Mrs. T. enkele dagen geleden plaatste paste precies in die tijd. Als je toen trouwde stopte je gewoonlijk met werken en je enige taak was dan een liefdevolle echtgenote te zijn en daar hoorde vertroetelen en verzorgen zeker bij. Al vertrok mijn man elke morgen rond half 5 naar zijn werk, ik stond met liefde en plezier op voor een heel vroeg ontbijt samen en kroop daarna lekker terug in bed.

Totdat na 10 maanden ons eerste kind geboren werd. Met een late avond én een nachtvoeding was het snel afgelopen om ook nog eens zo vroeg op te staan en mijn man vertelde dat het eigenlijk ook wel gemakkelijk was als hij meteen kon vertrekken en hij in de vrachtauto wel een boterham at. Zo heeft mijn moeder de weddenschap gewonnen en ik kocht een mooie lap stof waar ik voor haar een jurk van naaide.

Intussen is mijn man al 10 jaar in de vut en ontbijten we nu weer altijd samen. De opvatting van vroeger dat een meisje het beste af was als ze leerde koken en naaien is gelukkig veranderd en iedereen ziet nu het belang van een goede opleiding voor vrouwen. Gelukkig heb ik mijn leergierigheid later benut door cursussen te volgen om mede daardoor prachtig vrijwilgerswerk te kunnen doen. En elke morgen komt Mrs. T. even via haar weblog op bezoek en met zo’n dochter in de buurt blijf je lekker bij de tijd.

Allemaal veel groeten van Kier