Duivelsveer

Zo hé, heb ik me laatst even een gruwelijk spannend boek gelezen. Echt een pageturner en een baalgevoel als je het dan uit hebt.

Duivelsveer van Minette Walters. Op de achterflap:

Wie merkt de daden van een psychopaat nog op als er een oorlog woedt?

Te midden van de onrust tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone is er nauwelijks aandacht voor de brute moorden op vijf vrouwen. En niemand stelt zich vragen bij de ‘bekentenissen’ die uit drie kindsoldaten werden geslagen. Behalve Reuters-correspondente Connie Burns.

Na getuige te zijn geweest van een barbaarse aanval op een prostituee gelooft Connie dat een buitenlander hiervoor verantwoordelijk is. Zij heeft hem al eerder gezien en vermoedt dat hij de chaos van de oorlog gebruikt om zijn sadistische fantasiexc3xabn ten aanzien van vrouwen te botvieren. Maar niemand wil naar haar luisteren.

Twee jaar later, in Irak, heeft een nieuwe poging van Connie om de wandaden van de sadistische moordenaar aan het licht te brengen verwoestende gevolgen. Doodsbang duikt zij onder in Engeland en onderneemt een derde poging om hem te ontmaskeren ook al weet ze dat hij naar haar op zoek zal gaan …

Ik vond dit echt een heel erg spannend boek. Er overkomen Connie een aantal verschrikkelijke dingen die echter nooit volledig verteld worden. Connie krijgt last van hyperventilatie, angstaanvallen, ze kan niet meer eten, ze draait zo ongeveer door. Daarnaast ontwikkelt Connie een groot gevoel van schaamte: er mag niet bekend worden wat haar overkomen is. Zo raar eigenlijk om dat te lezen: er is haar iets verschrikkelijks aangedaan maar zij is degene die alles onder de pet wil houden. Het gevolg is dat ze -als journaliste- ook nog eens een soort van ‘verguist’ wordt omdat men eraan twijfelt of het wel allemaal echt gebeurd is.

Op haar onderduik adres ontmoet Connie Jess: een zeer introverte vrouw met ook een behoorlijk heftig verleden. Samen ontwikkelen ze een band en met Jess komt er een tweede verhaallijn het boek in. Deze verhaallijn vond ik wat minder interessant eigenlijk. Maar desalniettemin: als je van een goede literaire (wat dat dan ook precies in mag houden) thriller houdt, dan is Duivelsveer zeer de moeite waard.