Alcohol

Gisterenavond was er op school een bijeenkomst voor achtstegroepers en hun ouders. Het thema was: alcoholgebruik. Het eerste deel van de avond bestond uit een soort van show die de kinderen zelf in elkaar hadden gezet. Ze hadden een Alcohol Informatie Bureau opgezet, vertelden feiten over alcoholgebruik, lieten toneelstukjes en rollenspelen zien over hoe het fout (of goed) kan gaan. Erg leuk om te zien.

Het tweede deel van de avond bestond uit een presentatie van de GGD over de effecten van alcohol op kinderen. Ik vond het indrukwekkend en confronterend. De grafieken en tabellen logen er niet om. Wat drinken er al veel jonge kinderen regelmatig alcohol! Wat kunnen de gevolgen toch veel omvattend zijn. Ik geloof niet dat dat genoeg onder de aandacht gebracht kan worden. Hoe ernstig de hersenen beschadigd worden en wat daar de gevolgen van kunnen zijn. De hersenscans die men liet zien logen er niet om.

‘Ja maar’, zeggen mensen misschien: ‘vroeger dronk ik ook al toen ik 14 was’. Maar echt, ‘ons’ drinken van toen is niet te vergelijken met hoe het nu gaat. Kinderen drinken nu jonger, meer en vaker. En kregen wij vroeger een sneeuwwitje op een verjaardag, nu drinken ze breezers, shooters en mixdrankjes. Er moet ergens ingedronken worden vóórdat je uit gaat en daarnaast schijnt het al zo te zijn dat je er in sommige groepen pas bij hoort als je jezelf minstens één keer het ziekenhuis in gezopen hebt! Oh, die akelige groepswerking toch altijd.

Wat zijn er toch veel rare gebruiken in omloop. Ik weet de namen niet meer, maar vooral de spelletjes die gepaard gaan met snel grote hoeveelheden alcohol drinken vond ik stuitend. Laatst stond er in de regionale krant trouwens een oproep voor het zogenaamde ‘stropdasdrinken’. Dat ging, als ik het me goed herinner, over zoveel mogelijk drinken terwijl je stropdas aan de tafel geniet wordt of zoiets. Degene die het langst vastgeniet aan de tafel zit (en uiteraard het meeste drinkt) won een geldprijs. Wat is daar in hemelsnaam de lol van??? Kan zoiets niet verboden worden?

Er werden een aantal filmpjes getoond en de kinderen (en hun ouders) werden er toch best wel stil van.

Tja, weet je wat het is. Voor manlief en mij is het hartstikke duidelijk. Onder de 16 gaat Grote Zus niet drinken. Correctie: gaat ze zeker geen alcohol van ons krijgen of als wij in de buurt zijn. Daar durf ik best een weddenschap op af te sluiten. Maar -uiteraard moet je realistisch blijven- we weten natuurlijk niet wat Grote Zus straks allemaal gaat doen als wij er niet bij zijn.

Het enige wat wij kunnen doen is haar voldoende begeleiding geven op basis waarvan zij haar keuzes kan maken. Alles wat wij haar hierover vertellen zit toch in haar achterhoofd en ze zal het altijd meenemen als ze in verleidelijke situaties terecht komt. Misschien drinkt ze dan wel een glaasje, maar beperkt ze het dan wel meteen tot dat éne glaasje. Gezien het karakter van Grote Zus zal het allemaal best wel goed gaan. Ik geef haar dat vertrouwen zonder enige schroom.

De eerste vraag die de dame van het GGD stelde was gericht aan de kinderen: ‘Wie van jullie heeft er al ooit alcohol gedronken?’. Van de 28 kinderen staken er zo’n 8 de vinger op. En alle 8 de kinderen hadden thuis in aanwezigheid van hun ouders hun eerste slokjes gedronken. Weet je dat ik dat dus echt niet begrijp. Waarom sta je dat toe? Waarom geef je je kind al slokjes te drinken? Even proeven kan geen kwaad denkt men. Dat schijnt niet echt zo te zijn. Daarnaast geef je toch ook een heel verkeerd signaal af als ouder? Een kind van 13 laat je toch ook nog niet in je auto rijden? Waarom wel alcohol laten drinken dan? Soms begrijp ik mijn medemensen niet.

Laat ik dit logje afsluiten met de opmerking dat ik het een interessante avond vond waarvan ik hoop dat er zowel bij kinderen als ouders veel beklijft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *